Je zou verwachten dat steekwagens alleen gebruikt worden bij bedrijven, winkels en marktkooplieden. Uiteraard kom je de vertrouwde steekwagen hier vaak tegen, maar ook steeds meer particulieren schaffen een steekwagentje aan. En waarom ook niet? Een steekkar is namelijk een meer dan handig hulpmiddel als je zware dingen moet vervoeren. Het gebruik van een steekwagen betekent het behoud van je rug en hoeveel mensen kampen er vandaag de dag niet met rugklachten? Reden te meer om je eens iets meer te verdiepen in de wondere wereld van de steekwagen, want wie weet is dit ook voor jou ook wel een hulpmiddel dat het dagelijks leven ietsje gemakkelijker weet te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de kratjes met wekelijkse boodschappen die van de auto naar de keuken of kelderkast gebracht moeten worden.

 

steekwagen

 

Aandachtspunten steekwagen

Besluit je een steekwagentje te kopen, dan zijn er enkele zaken waar je goed op moet letten. Eén van de allerbelangrijkste details heeft te maken met het laadvermogen. Niet elke steekkar heeft namelijk hetzelfde laadvermogen. Het aangegeven laadvermogen mag je niet overschrijden. En denk hierbij nou niet van “ach, die paar kilo extra, dat moet kunnen”, want dat kan namelijk niet. Steekwagens hebben niet voor niets een maximum laadvermogen en garanderen tot een bepaald aantal maximum kilo’s een veilig gebruik van de steekwagen. Als je hier toch over heen gaat, dan is deze veiligheid niet langer een garantie en loop je het risico dat de steekkar het begeeft dankzij het overgewicht dat je erop hebt geplaatst. Gevolg? Je hebt geluk als het alleen bij beschadigen van de te vervoeren spullen blijft, want het is heel goed mogelijk dat je hierdoor ook zelf een lelijke verwonding oploopt.

Een tweede punt van aandacht is om even goed te bedenken op welke plekken je de steekwagen vooral gaat gebruiken. Met name de ondergrond waarop gereden gaat worden is hierbij belangrijk, vooral met betrekking tot de soort banden/wielen van het steekwagentje. Je hebt bij een steekwagen de keuze uit een aantal verschillende soorten banden/wielen, namelijk:

 

• luchtbanden;
• rubberen banden/wielen;
• kunststof banden/wielen.

 

Elke bandensoort heeft zo zijn eigen specifieke kenmerken en eigenschappen. De luchtbanden zijn geschikt voor de wat moeilijker berijdbare ondergrond zoals bijvoorbeeld zand, gras of grind. De kunststof banden rijden juist binnenshuis weer iets gemakkelijker. De rubberen band/wiel is een redelijk alternatief te noemen voor zowel gebruik binnenshuis als voor gebruik op wat “lastiger” terrein.

 

Hoe verplaats je grote en zware dingen zonder steekwagen?

Steekwagens bieden helaas niet altijd uitkomst als er grote en zware dingen verplaatst moeten worden. Denk maar eens aan het verplaatsen van meubels. Deze zijn vaak te groot voor een steekwagen of ze gaan het laadvermogen ervan te boven. Een groot meubelstuk tillen, dat is vragen om rugklachten en wat al niet meer zij. Daarnaast is het vaak ook best risicovol. Struikelen over een losliggende stoeptegel of andere oneffenheid terwijl je een zware kast tilt … Ach, dat behoeft vast geen verdere uitleg. Een alternatief voor het verplaatsen van dit soort zaken is de zogenoemde meubelroller. Een meubelroller is feitelijk niets anders dan een plateau op wieltjes. De (zwenk)wieltjes zorgen ervoor dat je goed kunt sturen en op deze manier hoef je niet te tillen, maar slechts de meubelroller tegen te houden en te sturen. Enige communicatie is wel prettig, zodat je weet waar je op moet letten, want drempels en deurposten worden nog wel eens over het hoofd gezien.

 

Steekwagens kopen

Of je nu een zakelijke professional bent of een particulier die het zichzelf makkelijker wil maken, een steekwagen koop je het beste online. Hier kun je tenminste kiezen en ben je niet gebonden aan één of twee modellen die de bouwmarkt toevallig heeft staan. Met name voor de particuliere gebruiker is het aan te raden om te kiezen voor het model dat “steekwagen inklapbaar” heet. Het model “steekwagen inklapbaar” is namelijk dusdanig compact dat je deze achter in de kofferruimte van de auto legt en zo heb je deze altijd bij de hand. Verder heeft deze specifieke variant als voordeel dat je deze gemakkelijk in huis, schuur of garage op kunt bergen en je geen last hebt van het laadplateautje van de steekwagen.