Je hoopt het natuurlijk nooit mee te maken: verzeild raken in een noodsituatie met brand. Toch is het wel degelijk van belang om je hierop voor te bereiden als eigenaar van een kantoorpand. Maar hoe pak je dat nu het best aan? Lees verder voor onze belangrijke tips.

Altijd een BHV’er aanwezig

 

Het is verplicht om in een bedrijf met medewerkers opgeleide BHV’ers te hebben, mensen die bedrijfshulpverlening kunnen verrichten. Dat niet alleen: er moeten altijd BHV’ers aanwezig zijn in je pand. Dit is vastgelegd in de Arbowet. BHV bestaat uit verschillende taken, waaronder het beperken en het bestrijden van brand. Zo zorgt de BHV’er ervoor dat het pand goed is voorbereid op eventuele noodsituaties. Dit is een belangrijke verantwoordelijkheid waar de nodige aandacht aan moet worden besteed binnen je organisatie. Hoe je zorgt voor BHV’ers in je bedrijf? Met het volgen van een BHV op locatie cursus kan het juiste diploma worden behaald dat vereist is om iemand tot BHV’er aan te wijzen. BHV herhaling van de cursus moet ieder jaar gebeuren, om de benodigde kennis en vaardigheden opnieuw op te halen.

 

Vluchtplan bij brand

 

Heb jij al een vluchtplan in je kantoorpand? Dit is iets waar je misschien niet zo snel aan denkt, maar mocht het ooit nodig zijn in een noodsituatie, ben je uiteraard te laat om hier nog bij stil te staan. Met een vluchtplan voor het pand ben je er zeker van dat iedereen die aanwezig is bij brand zo snel mogelijk naar buiten kan komen. In geval van nood is er paniek: juist daarom is zo’n plan zo belangrijk om voor duidelijkheid in de chaos te zorgen. Laat het vluchtplan het liefst opstellen door een professional, om er zeker van te zijn dat het op de juiste manier in elkaar steekt. En organiseer van tijd tot tijd een brandoefening waarbij de vluchtroute wordt gevolgd, om de aanwezigen voorafgaand voor te bereiden op situaties waarin het echt misgaat.

 

Inboedelverzekering voor kantoorruimtes

 

Hoewel het bij brand uiteraard het belangrijkst is om mensen veilig te stellen, is het ook wenselijk om een inboedelverzekering te hebben die tevens dekking biedt bij het uitbreken van brand. Zo is het na afloop eenvoudiger om je kantoor weer opnieuw op te kunnen bouwen. Het scheelt immers grote financiële zorgen als hier een vergoeding bij komt kijken. Je denkt misschien lichtjes over het uitbreken van brand: het zal jou toch vast niet overkomen? Een ongeluk zit echter in een klein hoekje en dat betekent dat je maar beter op het ergste kunt zijn voorbereid. Zo ga je ook nog eens met een veel prettiger gevoel naar je kantoor toe – een gevoel dat je ook zeker aan je werknemers wilt kunnen bieden!