Nieuwe ontwikkelingen en technologieën volgen elkaar in een ramp tempo op. Je kunt alle nieuwe producten en technologieën die op de markt verschijnen nauwelijks meer volgen, zoveel zijn het er inmiddels. Maar er zijn altijd wel technieken of producten waar je niet meer omheen kunt en die je leven echt zullen veranderen. Door hun baanbrekende oplossingen voor een probleem of door hun vernieuwende toepassingsmogelijkheden zijn er producten die straks niet meer weg te denken zijn uit de samenleving.

 

3dprinter

 

Zo is dat op dit moment ook met de 3D printer. Wereldwijd is de technologie van 3D printen zich in een rap tempo verder aan het ontwikkelen en in elke sector zijn er nu al toepassingen te bedenken of zelfs te zien waarin 3D printers een uitkomst bieden. Zo wordt het al gebruikt in de gezondheidszorg, de bouw en in het onderwijs. Maar ook in andere sectoren zie je het gebruik van een 3D printer toenemen.

 

Hoe werkt de 3D printer?

Natuurlijk ben je nu benieuwd hoe dat dan echt in zijn werk gaat. Het 3D printen is fascinerend om te zien maar doordat de techniek vrij nieuw is, is het nog niet overal bekend bij het grote publiek. Vaak denkt men dat de printer een groot apparaat is en erg duur in de aanschaf. Dat is echter niet meer per definitie het geval. Uiteraard zijn er grote industriële 3D printers, maar er zijn ook kleine 3D printers. Die juist door hun bescheiden investering door de particuliere sector gebruikt kunnen worden. Voor een paar honderd euro kun je al een 3D printer aanschaffen.

 

De 3D printer werkt eigenlijk heel simpel. Je moet je bedenken dat er aan de hand van digitale beelden een echt voorwerp wordt gemaakt. De printer print als het ware het voorwerp laagje voor laagje. Zo ontstaat er een echt voorwerp dat precies hetzelfde is als de afbeelding die je wilde printen. Omdat het laagje voor laagje wordt geprint, kun je je voorstellen dat het een tijdrovende klus is en een 3D printer er erg lang over doet om een voorwerp te construeren. Zeker bij de consumentenprinters is dat het geval.

 

De technologie van het 3D printen heeft de afgelopen jaren echter niet stil gestaan. Juist de ontwikkeling op het gebied van deze printers heeft ervoor gezorgd dat het 3D printen de afgelopen jaren toch steeds vlotter gaat. Ongetwijfeld kun je je ook voorstellen dat steeds meer bedrijven én consumenten baat hebben bij 3D printen en daarom de vraag naar deze printers ook groter wordt. Door deze toenemende vraag zal er meer geïnvesteerd worden in de 3D printtechniek en is de verwachting dat er binnen afzienbare tijd 3D printers komen die steeds sneller de klus kunnen klaren en ook meer producten aan kunnen.

 

Hoe wordt de 3D printer toegepast?

Enkele voorbeelden. 3D printen wordt op dit moment bijvoorbeeld al vaak in de archeologie en in de kunstwereld toegepast. Bij opgravingen van kostbare beelden is het fijn als er een replica is van het beeld. Ook kunnen voorwerpen uit de oudheid die beschadigd zijn, gerepareerd worden met onderdelen en materiaal uit 3D printers. Delen van het voorwerp kunnen immers qua vorm gewoon nagemaakt worden, waardoor je het voorwerp weliswaar niet origineel kunt reproduceren, maar wel weer geheel compleet kunt maken.

 

In de bouw is het inmiddels ook een welkome en steeds vaker gebruikte techniek. Aan de hand van bouwtekeningen en ontwerpen is het mogelijk om een modelgebouw te maken met een 3D printer. En wat dacht je van de gezondheidszorg. De techniek is natuurlijk nog in ontwikkeling maar nu al is het mogelijk om protheses beter af te stemmen op een lichaam en kun je ook voor trainingsdoeleinden betere namaakorganen etc. maken. In het onderwijs zijn de toepassingen van 3D ongekend. Of het nou in het primair onderwijs is of het voortgezet onderwijs, kinderen worden al in een vroeg stadium bekend gemaakt met de 3D printer en passen dit toe binnen diverse projecten binnen hun school.

 

3D voor jou?

Maar natuurlijk is de 3D printer ook een commerciële aangelegenheid. Zo hebben ondernemers bedacht om de mensen de kans te geven een echte replica van zichzelf te laten maken aan de hand van 3D printen. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kan en mag het als particulier laten uitprinten op een 3D printer. Deze printer zal kortom de toekomst gaan veranderen. De veelheid aan toepassingen van een 3D printer is namelijk ongekend en gaandeweg zullen meer mensen de voordelen inzien en er ook zelf een willen hebben. De ontwikkeling binnen de 3D printtechniek staat verder nooit stil. Je zult zien dat de toepassing van een 3D printer een vast onderdeel van jouw leven wordt.