Ben je al enige tijd in het bezit van een beleggingspand? En heb je dit pand in de afgelopen jaren verhuurd? Dan is wellicht dé tijd aangebroken om nu het beleggingspand te verkopen. Bij een beleggingspand verkopen krijg je met de nodige haken en ogen te maken.

 

Waar je zoal rekening mee moet houden? Onder meer het feit dat je te maken hebt met eventuele huurders. Als je op dit moment nog een huurder in je beleggingspand hebt zitten, is het niet al te gemakkelijk om deze uit je pand te krijgen. Is het contract binnenkort afgelopen? Dan kan je er uiteraard wel voor kiezen om dit contract niet te verlegen. In dat geval kan je alsnog makkelijk ‘afscheid’ nemen van de huurder.

 

Mocht je besluiten om je beleggingspand te verkopen, dan ontvang je hier het nodige geld voor. Wat je precies met dit geld moet doen? Nou, je moet hier sowieso belasting over betalen. Hoe dit precies zit, is afhankelijk van meerdere facetten.

 

Wel of geen hypotheek?

Heb je op dit moment nog een hypotheek op je beleggingspand? Dan kan je met het ontvangen geld deze hypotheek direct afbetalen. Nadat je dit gedaan hebt, heb je niks meer met betalingsverplichtingen van doen.

 

Zit er helemaal geen hypotheek meer op je beleggingspand? Dan is het goed om te weten dat je het volledige bedrag ontvangt. Over dit bedrag moet je vervolgens wel belasting betalen.

 

Om wat voor belasting dit gaat? Nou, je hebt onder meer te maken met de hypotheekrenteaftrek. Hoe dit precies zit, verschilt van jaar tot jaar. Op het moment dat je je beleggingspand gaat verkopen, kan je daarom het beste contact opnemen met de belastingdienst.

 

Tevens krijg je te maken met vermogensbelasting. Verkoop je je beleggingspand bijvoorbeeld via Damborg.nl? Dan weet je 100% zeker dat je hier een flink bedrag voor gaat ontvangen. Over dit bedrag moet je vervolgens in het volgende kalenderjaar vermogensbelasting betalen. Ook hierbij geldt weer dat de regels elk jaar veranderen.