Natuurkrachten zoals bliksem hebben altijd de mensheid geïntrigeerd. Bliksem is een fascinerend fenomeen dat voortkomt uit de ontlading van elektrische energie tussen de wolken en de grond. Het kan grote schade veroorzaken aan gebouwen en infrastructuur, en het kan zelfs levensbedreigend zijn voor mensen die zich buiten bevinden tijdens een storm. In deze blog zullen we bespreken wat bliksem is, hoe het ontstaat en hoe geleiding en stroom hierbij een rol spelen.

 

Wat is bliksem?

Bliksem is een elektrische ontlading die optreedt in de atmosfeer. Het ontstaat wanneer er een opbouw van elektrische lading plaatsvindt tussen de wolken en de grond. De ladingen in de wolken worden gescheiden door luchtlagen met verschillende dichtheden. Dit kan leiden tot een potentiaalverschil, oftewel een elektrische spanning, tussen de ladingen. Wanneer deze spanning hoog genoeg wordt, vindt er een ontlading plaats tussen de wolken of tussen de wolken en de grond. Een aardpen is een belangrijk onderdeel van de bescherming tegen bliksem. Het is een metalen staaf die in de grond wordt geplaatst en die wordt gebruikt om elektriciteit veilig naar de aarde af te voeren. Aardpennen worden gebruikt om de elektrische installatie van een gebouw te aarden en om bliksemstromen af te leiden.

 

Hoe ontstaat bliksem?

Bliksem ontstaat wanneer er een potentiaalverschil is tussen twee ladingen. Dit potentiaalverschil kan ontstaan door verschillende factoren, zoals temperatuurverschillen in de atmosfeer of beweging van luchtdeeltjes. Wanneer de ladingen groot genoeg zijn, kan er een elektrische ontlading optreden. Dit kan leiden tot de karakteristieke flits en het geluid dat we kennen als bliksem en donder.

 

Geleiding en stroom

Geleiding en stroom spelen een belangrijke rol bij bliksem. Geleiding verwijst naar het vermogen van een materiaal om elektrische stroom door te laten. Sommige materialen, zoals metalen, zijn goede geleiders. Andere materialen, zoals rubber en glas, zijn juist slechte geleiders.

 

Bij bliksem speelt geleiding een belangrijke rol omdat het de stroom mogelijk maakt om te reizen van de wolken naar de grond. De stroom zoekt altijd de weg van de minste weerstand. Wanneer de lucht een goede geleider wordt door de aanwezigheid van een potentiaalverschil, kan de stroom door de lucht reizen. Dit is wat we zien als bliksem.

 

Geleiding kan ook de sleutel zijn tot het beschermen van gebouwen en infrastructuur tegen bliksemschade. Door materialen te gebruiken die goede geleiders zijn, kan de stroom worden afgeleid van de gevoelige elektronische apparatuur en in plaats daarvan worden afgevoerd naar de aarde.

 

Tot slot

Bliksem is een fascinerend fenomeen dat voortkomt uit de ontlading van elektrische energie tussen de wolken en de grond. Het ontstaat wanneer er een potentiaalverschil is tussen twee ladingen. Geleiding en stroom spelen een belangrijke rol bij bliksem, omdat geleiding de stroom in staat stelt om te reizen van de wolken naar de grond