Een dakraam is een opening aan de bovenkant van een gebouw die gebruikt wordt om daglicht en in sommige gevallen ventilatie binnen te laten.

Naast de verfijning die het dakraam aan de decoratie brengt, heeft het nog een ander voordeel: energiebesparing. Naarmate de natuurlijke verlichting in het huis toeneemt, heeft het dakraam een impact op de elektriciteitsrekening, omdat het de noodzaak om elektrische energie te gebruiken vermindert.

 

Waar een dakraam plaatsen?

Naast het kunstlicht geeft het dakraam de woonkamer een bijzonder tintje. In kamers die geen of weinig ramen hebben, is het dakraam een goede optie.

De plaatsen waar het gebruik van een dakraam het meest gebruikelijk is, zijn die waar traditioneel geen ramen zijn geïnstalleerd, zoals trappen, gangen en hallen. Maar ook andere ruimtes kunnen profiteren van het gebruik van een dakraam, zoals de landelijke keuken, de woonkamer, de badkamer en zelfs de slaapkamer.

In deze ruimtes, vooral in de slaapkamer en de woonkamer, kan de constante lichtinval uiteindelijk oncomfortabel zijn. Om dit ongemak te voorkomen, raden wij het gebruik van gordijnen aan, zodat bewoners zelf kunnen bepalen wanneer het licht binnenkomt.

 

Efficiëntie van een dakraam

Het is bewezen dat het dakraam tot acht keer meer licht geeft dan een raam van dezelfde grootte. Om het te gebruiken is het echter noodzakelijk dat het dak voor deze functie is ontworpen.

Maar dit is niet de enige oplossing voor diegenen die meer natuurlijk licht in huis willen hebben, want er is het alternatief om gewone tegels te vervangen door transparante tegels, gemaakt van polycarbonaat, acryl of glas.

 

Dakraam modellen

Er zijn een aantal modellen dakramen op de markt, waaronder enkele die we kunnen belichten:

Gemeenschappelijk dakraam – dat bestaat uit de installatie van een semi-transparant materiaal op het plafond.

Tubular – is een systeem van lichtreflectie dat, van buitenaf gezien, afgerond is, maar ook bestaat uit een tunnel die het mogelijk maakt om het natuurlijke licht tot 50 meter van het punt waar het binnenkomt te dragen.

Vast – laat geen ventilatie toe, alleen verlichting

Dome – dat is koepelvormig en gemaakt van doorschijnend materiaal dat slechts een deel van het licht binnenlaat.

 

Installatie van het dakraam

Om een dakraam te installeren is het noodzakelijk dat het dak al voor dit doel is ontworpen. Daarom moeten er enkele sneden in betonplaten worden gemaakt, behalve als er een structurele studie is om deze ingreep te ondersteunen.

Het is mogelijk om sommige tegels te vervangen door transparant polycarbonaat of acryl-equivalenten of glas, dat veel duurzamer is, de lichtinval vergemakkelijkt en zeer resistent is.

Een kritisch aspect bij projecten met openingen in het plafond is de perfecte isolatie. De opening moet zorgvuldig worden ontworpen en geconstrueerd om lekkage te voorkomen.

Afhankelijk van de grootte van het glas wordt er een structuur geplaatst om te voorkomen dat het glas eruit valt. Deze structuur is een polyurethaan frame dat resistenter is omdat het geen hoge energie/warmte geleiding heeft.

Er zijn verschillende omgevingen om het dakraam in op te nemen. Het is een geweldige optie voor plaatsen die geen ramen hebben of gewoon als de omgeving van uw huis donker is en u het wilt verlichten en toch een extra charme wilt achterlaten.