Massage is niet langer alleen beschikbaar via luxe spa’s en luxe gezondheidsclubs. Vandaag de dag wordt de massagetherapie aangeboden in bedrijven, klinieken, ziekenhuizen en zelfs op vliegvelden. Als u nog nooit een massage heeft geprobeerd, leer dan over de mogelijke voordelen voor de gezondheid en wat u kunt verwachten tijdens een massage therapie sessie. Als je meer wilt weten over massages, kijk dan voor meer informatie op de website van zweetikveel.nl

 

Massage is een algemene term voor het persen, wrijven en manipuleren van uw huid, spieren, pezen en banden. Massage kan variëren van licht strijken tot diepe druk. Er zijn veel verschillende soorten massage, waaronder deze veel voorkomende soorten:

 

Zweedse massage. Dit is een zachte vorm van massage die gebruik maakt van lange slagen, kneden, diepe cirkelvormige bewegingen, vibratie en tikken om u te helpen ontspannen en energie te geven.

Diepe massage. Deze massagetechniek maakt gebruik van langzamere, meer krachtige slagen om de diepere lagen van de spieren en het bindweefsel aan te pakken, meestal om te helpen bij spierbeschadiging door blessures.

Sportmassage. Dit is vergelijkbaar met Zweedse massage, maar het is gericht op mensen die betrokken zijn bij sportactiviteiten om te helpen bij het voorkomen of behandelen van blessures.

Triggerpunt massage. Deze massage richt zich op gebieden van strakke spiervezels die zich kunnen vormen in uw spieren na een blessure of overbelasting.

 

Voordelen van massage

Massage wordt over het algemeen beschouwd als onderdeel van de complementaire en integratieve geneeskunde. Het wordt steeds vaker aangeboden samen met een standaardbehandeling voor een breed scala aan medische aandoeningen en situaties. Studies naar de voordelen van massage tonen aan dat het een effectieve behandeling is voor het verminderen van stress, pijn en spierspanning.

Hoewel er meer onderzoek nodig is om de voordelen van massage te bevestigen, hebben sommige studies gevonden dat massage ook nuttig kan zijn voor:

Angst

Spijsverteringsstoornissen

Fibromyalgie

Hoofdpijn

Slapeloosheid in verband met stress

Myofasciaal pijnsyndroom

Weke delen stammen of verwondingen

Sportblessures

Temporomandibulaire gewrichtspijn

Naast de voordelen voor specifieke aandoeningen of ziekten, genieten sommige mensen van een massage omdat het vaak een gevoel van zorgzaamheid, comfort en verbondenheid teweegbrengt.

 

Ondanks de voordelen is massage niet bedoeld als vervanging voor reguliere medische zorg. Laat uw arts weten dat u een massage uitprobeert en zorg ervoor dat u alle standaard behandelplannen volgt die u heeft.

 

Risico’s van massage

De meeste mensen kunnen profiteren van een massage. Het kan echter zijn dat massage niet geschikt is als u dat wel heeft:

Bloedingsstoornissen of het nemen van bloedverdunnende medicatie

Brandwonden of helende wonden

Diepe veneuze trombose

Breuken

Ernstige osteoporose

Ernstige trombocytopenie

Bespreek de voor- en nadelen van de massage met uw arts, vooral als u zwanger bent of als u kanker of onverklaarbare pijn heeft.

Sommige vormen van massage kunnen de volgende dag een beetje pijnlijk zijn. Maar massage zou normaal gesproken niet pijnlijk of ongemakkelijk moeten zijn. Als een deel van je massage niet goed voelt of pijnlijk is, zeg het dan meteen. De meeste ernstige problemen komen door te veel druk tijdens de massage.

 

Wat u kunt verwachten tijdens een massage

Je hebt geen speciale voorbereiding voor de massage nodig. Voordat een massagetherapie begint, moet uw massagetherapeut u vragen naar eventuele symptomen, uw medische voorgeschiedenis en wat u hoopt uit de massage te halen. Uw massagetherapeut moet u uitleggen wat voor soort massage en technieken hij of zij zal gebruiken.

In een typische massagetherapeutische sessie kleedt u zich uit of draagt u loszittende kleding. Kleed u alleen uit tot het punt dat u zich comfortabel voelt. U ligt meestal op een tafel en bedekt uzelf met een laken. U kunt ook een massage krijgen terwijl u in een stoel zit, volledig gekleed. Uw massagetherapeut moet een evaluatie uitvoeren door middel van aanraking om pijnlijke of gespannen gebieden te lokaliseren en om te bepalen hoeveel druk er moet worden uitgeoefend.