Zürich is voor velen niet de eerste bestemming waar je aan denkt als je er lekker even een paar dagen tussenuit wilt. Niet heel verwonderlijk, want andere Europese hoofdsteden als Berlijn, Parijs en Londen liggen vaak meer voor de hand. Ten onrechte, want een stedentrip naar Zürich is meer dan de moeite waard. Een korte vakantie naar deze Zwitserse stad kan uitstekend wedijveren met de grote bekende Europese hoofdsteden. Niet alleen qua afstand, maar zeker ook op het gebied van bezienswaardigheden, shoppen en, natuurlijk niet te vergeten, op culinair gebied. Verbreed je horizon dan ook eens en laat je verrassen door een stad die veel meer te bieden heeft dan je van tevoren zou denken.

 

Zürich

 

Zürich, slechts een uurtje vliegen

De reisafstand naar Zürich is met het vliegtuig slechts een uurtje. Het is aan te raden om met het vliegtuig te gaan, want dit is simpelweg de meest efficiënte manier van reizen voor een korte vakantie. Je landt op Zürich Airport en met het openbaar vervoer ben je in een mum van tijd van Zürich Airport in het hart van deze prachtige stad. De Zwitsers staan immers niet voor niets bekend om hun georganiseerde manier van leven en werken. Je kent dan ook vast wel de opmerking “zo betrouwbaar als een Zwitsers uurwerk”. Eenmaal in de stad zelf aangekomen kun je ook hier het beste gebruikmaken van het openbaar vervoer. De bus, tram en de S-Bahn staan je wat dit betreft ter beschikking. Taxi’s rijden er vanzelfsprekend ook, maar een taxiritje in Zürich kan aardig in de papieren lopen. Indien het weer meezit kun je er ook voor kiezen om Zürich per fiets te ontdekken.

 

Ontdek de rijke historie van Zürich

Zürich is een stad die rijk is aan historie en cultuur. Dit vind je op talloze plaatsen terug in de stad, zowel aan de buitenkant (prachtige gebouwen en bouwwerken), maar ook in verschillende musea. De “Altstadt” is het district van Zürich waar je je hart kunt ophalen als het gaat om geschiedenis en cultuur. Dit district is verder op te delen in vier wijken, te weten:

 
• Rathaus
• Hochschulen
• Lindenhof
• Stad

 
Elke wijk heeft zo zijn eigen unieke karakter en natuurlijk ook zijn eigen bijzondere bezienswaardigheden. Het in 1690 gebouwde raadhuis vindt je in de gelijknamige buurt en is een markant en imposant gebouw. In deze buurt is het ook heerlijk wandelen langs de rivier de Limmat die door de stad stroomt. Verder vindt je hier een aantal indrukwekkende kerken, die symbool staan voor de religieuze historie van de stad. Cultuur snuiven doe je in de wijk Hochschulen, met als belangrijkste bezienswaardigheid het “Opernhaus”. Dit gebouw is niet alleen aan de buitenkant uniek in zijn soort, maar zeker ook aan de binnenkant. Het zal niet meevallen om hier een kaartje voor een voorstelling te bemachtigen, maar als je de kans krijgt, grijp deze dan met beide handen aan. In de “Altstadt” vind je het centraal station en het Zwitsers Nationaal museum. Als je geïnteresseerd bent in kunst en de culturele geschiedenis van Europa, dan is dit the place to be. Heeft dit niet jouw belangstelling, dan is alleen het gebouw op zich al de moeite van het bezoeken waard. In de wijk Lindenhof is veel bewaard gebleven uit de oudheid. Het is een wijk met een geheel eigen karakter en is gelegen op een heuvel.

 

Zürich, al vele honderden jaren modern

Na het bovenstaande moet je niet denken dat Zürich een ietwat oubollige stad is waar je alleen naar toe gaat als je van cultuur en geschiedenis houdt. Zürich is namelijk ook een heel moderne stad waar je bijvoorbeeld ook heel goed kunt shoppen. De Bahnhofstrasse is de winkelstraat van de stad en hier vind je alles waar Zwitserland bekend om staat en meer. Zwitserland, en daarmee Zürich dus ook, is een duur land, dus hou hier rekening mee als je gaat winkelen. Natuurlijk is het ook gewoon leuk en gezellig om lekker rond te kijken in de boetiekjes en typisch Zwitserse winkeltjes.

 
De inwendige mens mag tijdens een stedentrip naar Zürich vanzelfsprekend niet worden vergeten. Tal van leuke eetgelegenheden wachten op jou en laten je graag kennismaken met de Zwitserse keuken. Het uitgaansleven laat zich het beste omschrijven als “bruisend” met een aantal moderne clubs en discotheken. Doe je het liever wat rustiger aan, duik dan eens gezellig het café in.

 
Kortom, ben je van plan om een stedentrip te gaan maken? Denk dan eens aan Zürich!