Het Global Positioning System
Het Global Positioning System, of kortweg GPS, is een van oorsprong militair systeem om op aarde je locatie exact te kunnen bepalen. Het systeem maakt gebruik van 24 tot 32 satellieten. De GPS-satellieten draaien in zes vaste banen om de aarde. De tijd waarin de satellieten één baan om de aarde beschrijven, ligt eveneens vast. Elke satelliet zendt zijn eigen signaal uit. Aangezien de positie van elke satelliet op elk tijdstip bekend is, kan de locatie op aarde bepaald worden aan de hand van het meten van de afstand tot minstens vier satellieten. De GPS-ontvanger kan de afstand tot een satelliet afleiden uit de looptijd van radiogolven. Voor een voldoende nauwkeurigheid moet de ontvanger minstens vier satellieten kunnen bereiken. De nauwkeurigheid hangt ook af van atmosferische omstandigheden.
De toepassingen van GPS
De Verenigde Staten begonnen reeds in 1967 voor strikt militaire doeleinden met de ontwikkeling van het GPS-systeem. Het plaatsbepalingssysteem werd in 1983 vrijgegeven voor civiel gebruik. De toepassingsmogelijkheden zijn enorm uitgebreid. In het begin vooral gebruikt voor militaire doeleinden en de scheepvaart, nam het belang van navigatiesystemen voor auto’s enorm toe. Tegenwoordig worden GPS-ontvangers ingebouwd in mobiele telefoons, tablets en fotocamera’s. Ook GPS tracking maakt dankbaar gebruikt van deze technologie.
Wat is een GPS tracker?
Een GPS tracker is eenvoudig gezegd een apparaatje dat kan doorgeven waar het zich precies bevindt. Het toestel kan zijn locatie bepalen met behulp van GPS-technologie. In elke GPS tracker is een GPS-ontvanger ingebouwd, die de signalen ontvangt van minimaal vier satellieten. Aan de hand van deze signalen kan het apparaat zijn positie op aarde nauwkeurig berekenen. Een GPS tracker is verder nog voorzien van een simkaart zoals in een mobiele telefoon. Als je wilt weten waar de GPS tracker zich ergens bevindt, moet je bij sommige trackers een sms sturen naar het mobiele nummer van het apparaat. Deze geeft dan via sms de coördinaten van zijn positie door naar je mobiele telefoon. De coördinaten kun je vervolgens invoeren in bijvoorbeeld Google Maps, zodat je de locatie kunt terugvinden op een kaart. Voor deze zogenaamde SMS GPS Trackers volstaat een prepaid simkaart. Je verbruikt alleen maar beltegoed op het ogenblik dat de GPS-informatie via SMS wordt verstuurd. De zogeheten real time GPS trackers geven continu hun positie door via het GSM-netwerk. Deze trackers moeten dus voorzien zijn van een simkaart waarmee live data kunnen doorgegeven worden. De locatie van de GPS tracker kun je dan op je smartphone of je PC volgen. Voor real time GPS tracking moet je meestal een abonnement afsluiten bij een provider.
Soorten GPS trackers
We kunnen GPS trackers grofweg in onderstaande soorten indelen:
• Passieve GPS trackers voor professioneel gebruik:
Deze slaan niet alleen gegevens op over de locatie, maar bijvoorbeeld ook over stoptijden, openen van deuren, aanzetten van het contact van een wagen en dergelijke. Deze trackers kunnen ingebouwd worden in een voertuig. De gegevens worden in het interne geheugen van de tracker opgeslagen en worden nadien uitgelezen met een computersysteem. Dit wordt bijvoorbeeld toegepast bij autobussen van het openbaar vervoer. Een bijzondere uitvoering van een passieve GPS tracker is de zogenaamde Trackstick GPS tracker. Dit is een passieve tracker in de vorm van een USB-stick, die los in een voertuig kan gelegd worden. Na de rit kun je de Trackstick aansluiten op je PC en informatie over de gevolgde route aflezen via bijvoorbeeld Google Maps.
• Actieve GPS trackers voor professioneel gebruik:
Deze trackers zenden in real time hun gegevens door naar een centraal computersysteem. Dit soort systemen wordt vooral toegepast door transportfirma’s en touroperators, om op elk tijdstip de exacte locatie van een vrachtwagen of een toeristenbus te kennen. Bij deze real time GPS tracking kunnen eveneens gegevens over snelheid, rusttijden en dergelijke worden meegestuurd.
• GPS tracker kind:
Om te voorkomen dat een kind of bijvoorbeeld een demente bejaarde verloren loopt, kun je ook als particulier heel gemakkelijk een GPS tracker gebruiken. Je geeft de tracker eennvoudigweg mee met het kind of de bejaarde. Ook aan de halsband van je hond of kat kun je zo’n tracker bevestigen. Je kunt dan steeds via een sms of op je smartphone de locatie van je kind, een bejaarde of een huisdier opsporen. Sommige trackers voor kinderen of bejaarden hebben eveneens een telefoonfunctie, zodat het kind of de bejaarde iemand kunnen contacteren in geval van nood.
• GPS tracker auto:
Er bestaan losse GPS trackers voor particulier gebruik die je in je auto of boot kunt leggen om op elk ogenblik de locatie terug te vinden. Ook aan waardevolle voorwerpen kan een GPS tracker bevestigd worden, zodat in geval van diefstal het voorwerp snel op te sporen is. In auto’s, boten en motors kunnen GPS trackers ingebouwd worden.
• Trackers om personen in de gaten te houden: als je bepaalde personen niet vertrouwt, kun je onopgemerkt een GPS tracker in zijn kleding verstoppen en zijn locatie opvolgen. Je kunt je natuurlijk afvragen of dit nog verantwoord gebruik, dan wel misbruik van GPS tracking is!
• Trackers met extra functies: het is soms mogelijk om een tracker zodanig in te stellen dat hij een alarm-SMS stuurt als je auto, motor of boot een bepaald gebied verlaat. Je kunt dan bij sommige toestellen via een SMS het bevel geven om de motor van het voertuig uit te schakelen.
Het prijskaartje van een GPS tracker hangt af van de mogelijkheden en extra functies die het toestel biedt. Voor real time GPS tracking moet je meestal abonnementskosten betalen. Bij SMS GPS trackers werk je met een prepaid simkaart. Eenvoudige GPS trackers zijn voor particulier gebruik zeker niet duur. Het geeft je ongetwijfeld een veilig gevoel om elk ogenblik te kunnen weten waar je auto zich bevindt. Bovendien hoef je er geen schrik meer voor te hebben dat je je kind uit het oog verliest, bijvoorbeeld tijdens een uitstap of op reis. Geef een GPS tracker mee en je kunt je kind overal terugvinden!