De Corona pandemie lijkt dan toch echt aan zijn eind gekomen te zijn. We kunnen dus weer betere economische tijden verwachten. Hierbij is het belangrijk om niet te wachten, maar juist het heft in eigen handen nemen en inventief en proactief te werk gaan. Om je alvast op weg te helpen geven we je in deze blog een aantal tips die jou helpen met het groeien van je onderneming. Lees snel verder!

 

Blijf ontwikkelen 

Om te beginnen is het ontzettend belangrijk om te blijven ontwikkelen. Dan hebben we het in dit geval niet over je persoonlijke ontwikkeling, maar over de ontwikkeling van je onderneming. Blijf meegroeien met de trends en blijf zoeken naar manieren om het werk efficiënter te verrichten. Denk bijvoorbeeld aan het elektronisch laten uitwisselen van bedrijfsdocumenten. Dit doe je heel eenvoudig door gebruik te maken van EDI. We horen je nu al denken: ‘Wat is EDI?’ EDI staat voor Electronic Data Interchange en zorgt ervoor dat belangrijke documenten zoals bedrijfsdocumenten, orders, rekeningen en berichten elektronisch worden uitgewisseld. Minder papierwerk, snellere doorlooptijd, goed voorraadbeheer en minder kans op fouten. Zeker de moeite waard dus!

 

Maak keuzes

Daarnaast is het ontzettend belangrijk om de juiste keuzes te maken. Wil je liever een niche heel goed bedienen en uitbouwen of wil je een generiek aanbod dat voor niemand echt onderscheidend is? Wat ons betreft is deze keuze snel gemaakt. Je bedrijf laten groeien vraagt om focus. Veel startups die groeien komen op een punt dat harder werken niet meer helpen. Wat ga je dan doen? Juist. De focus leggen op de juiste dingen en de juiste keuzes maken.

 

Werk ook ‘aan’ je bedrijf 

De meeste ondernemers werken meer dan 10 uur per dag in het bedrijf. Ze houden zich dagelijks bezig met allerlei operationele werkzaamheden die gedaan moeten worden. Dit is natuurlijk helemaal geen probleem, maar toch is het belangrijk om minimaal 4 uur per week te werken aan je bedrijf. Hierbij is het de bedoeling dat je jezelf tijdelijk loskoppelt van alle dagelijkse werkzaamheden en verplichtingen en werkt aan het verbeteren van de productiviteit, marktpositionering, strategische planning en financiële planning. Je zult al heel gauw merken dat deze 4 uur ontzettend waardevol gaan worden. 

 

Werk scrum 

Tot slot ga je vanaf nu ook met de SCRUM methode werken. Op deze manier ga je niet meer meetings inplannen om te ‘meeten’, maar ga je in korte sprints werken aan al je projecten. Zo blijft iedereen continu op één lijn en weet iedereen wat de ontwikkelingen zijn. Op het begin zal het even wennen zijn, maar de meerwaarde zal zich snel vertonen. Just do it!