Het afgelopen jaar heeft de gemiddelde Nederlander meer thuis gezeten dan ooit. Omdat men minder de deur uit is geweest en meer aangewezen was op het eigen huishouden, zien we dan ook dat er veel veranderingen hebben plaatsgevonden binnenshuis. Het ene huishouden heeft besloten de gehele woning te verbouwen en het andere huishouden heeft gekozen voor een gezinsuitbreiding. Deze gezinsuitbreiding hoeft natuurlijk niet gelijk te betekenen dat er een kleintje op de wereld is gezet maar kan zich ook uiten in het kopen van een huisdier. Veel mensen hebben het afgelopen jaar dan ook een huisdier gekocht! Het aanschaffen van een huisdier is een eerste, maar het beestje ook een fijn leven geven is natuurlijk een tweede. Om je een beetje op weg te helpen wat betreft de gezondheid van je huisdier, geven we je in deze blogs enkele tips omtrent het herkennen van ziekten bij huisdieren.
De oren van de hond
De oren van de hond zijn vaak sprekend voor de fysieke gesteldheid van het beestje. Omdat honden met andere honden communiceren middels de oren is het gezond houden van de oren enorm belangrijk. Een oorontsteking bij honden kan bijvoorbeeld veel grotere gevolgen hebben dan een oorontsteking bij de gemiddelde mens. Je kunt de oren van de hond schoon houden met bijvoorbeeld een wattenstaafje. Met het wattenstaafje haal je zo al het oorsmeer uit de oren van de hond en zorg je ervoor dat bacteriën zich niet kunnen ophopen.
Plasgedrag van katten
Een blaasontsteking is voor mensen niet leuk, maar is voor dieren al helemaal geen pretje. Dit komt omdat de dieren in tegenstelling tot de mensen niet in een vroeg stadium kunnen communiceren dat iets aan de hand lijkt te zijn. Het is daarom aan te raden om met regelmaat het plasgedrag van de kat in de gaten te houden. Als de kat bijvoorbeeld veel vaker dan normaal plast, of spontaan bloed begint te plassen kan dit duiden op blaasstenen bij katten. Een manier om het plas gedrag in kaart te brengen is het bijhouden van het aantal keren dat het beestje moet plassen per dag. Je hoeft heus niet om de minste of geringste stijging in de urine frequentie van de kat een dierenarts te bezoeken, maar een beetje waakzaamheid is altijd aan te raden!
Comments are disabled for this post.