Motorolie is essentieel voor de correcte en efficiënte werking van het voertuig. Daarom is het zeer belangrijk het smeermiddel peil van tijd tot tijd te controleren, aangezien een te lage hoeveelheid ernstige schade kan toebrengen aan de motor. Voor vakkundig onderhoud kun je naar Procar Tilburg.

 

Om de meting correct uit te voeren, is echter enige voorzichtigheid geboden. In dit artikel leggen we uit hoe je het motoroliepeil van jouw auto op de juiste manier kunt controleren. Kijk hier eens naar!

 

Waarom motorolie controleren?

Na verloop van tijd is het normaal dat het motoroliepeil daalt. Je moet echter waakzaam zijn, want een scherpe daling van het peil kan schade betekenen, zoals een lek. Bovendien zal de motor zonder smeerolie niet goed werken, wat nog grotere problemen voor de eigenaar kan veroorzaken.

 

Hoe controleer ik het motoroliepeil?

Zoals eerder gezegd, is het zeer belangrijk het oliepeil voortdurend te controleren. Hieronder, zie je stap voor stap hoe je het moet doen.

 

  1. Parkeer de auto op een vlakke ondergrond. Wacht 10 minuten om de olie goed te laten bezinken.

 

  1. Open de motorkap van de auto en zoek de oliepeilstok.

 

  1. Verwijder de oliepeilstok, houd altijd een doek in de buurt om spatten van olie te voorkomen.

 

  1. Gebruik een doek om de peilstok af te vegen en de consistentie van de olie te controleren. Witte doeken zijn het best, omdat de kleur van de olie dan gemakkelijker te controleren is.

 

  1. Controleer de kleur en de consistentie van de olie. De ideale kleur van de olie is geelgroen. Als het donker is, betekent het dat het tijd is om het te vervangen.

 

  1. Veeg de peilstok goed uit en steek hem er weer in.

 

  1. Haal het er weer uit en kijk naar het einde. Er staan twee merktekens op: één voor het maximale en één voor het minimale oliepeil. Het oliepeil moet tussen die twee staan. Als het onder het minimum ligt, moet je het bijvullen. Als hij boven het maximum staat, moet je hem aftappen.

Wanneer moet ik de olie verversen?

Het juiste tijdstip voor het verversen van de olie hangt af van de gebruiksomstandigheden van het voertuig. Het is dus noodzakelijk regelmatig het smeermiddelen peil in de motor te controleren. In ieder geval kunt je altijd rekenen op deskundige hulp. Bij Procar Tilburg kunt je rekenen op opgeleide vakmensen voor een breed scala aan onderhoudsdiensten voor jouw auto.