Een epoxy vloer is een fraaie vloer, die ook nog eens uitstekend bestand is tegen vocht. Ook het feit dat deze vloeren prima om kunnen gaan met chemische middelen en zuren, zorgt ervoor dat ze veelvuldig gebruikt worden in de industrie. Immers; waar de vloeren tegen een stootje kunnen, kan zonder zorgen worden gewerkt. Maar net zoals alle vloeren, moeten ook epoxy vloeren af en toe schoongemaakt worden. Hoe doe je dat? En hoe vaak moet je de vloeren reinigen? We geven een paar tips.

 

Wat gebruik je om het schoon te maken?

Zoals gezegd kan een epoxy vloer prima tegen vocht, chemicaliën en zuur. Dat betekent dus ook dat het prima bestand is tegen allesreiniger, of andere schoonmaakmiddelen. Maar laten we beginnen met het stof; dat is natuurlijk gewoon makkelijk te verwijderen met een stofzuiger of een bezem. Vocht en stof hechten zich niet aan de vloer en zijn dus gemakkelijk te verwijderen. Belangrijk is wel dat je geen schuurmiddel gebruikt; dit beschadigt de toplaag van de vloer en moet dus absoluut vermeden worden. Gebruik voor het sopje koud of lauwwarm water, dit is ruim voldoende om de vloer goed schoon te maken.

 

Hoe vaak moet de vloer schoongemaakt worden?

Natuurlijk is het antwoord op deze vraag volledig afhankelijk van de mate waarin hij gebruikt wordt. Wordt een vloer intensief gebruikt en vindt het vuil dagelijks zijn weg naar beneden, dan is het verstandig om meerdere keren per week een moment in te regelen waarop de vloer even goed schoongemaakt wordt. Valt dat allemaal wel mee, dan zou eens per week voldoende moeten zijn om de vloer schoon te houden en ervoor te zorgen dat er gewoon lekker gewerkt kan worden. Bij deze omstandigheden is een maandelijkse dweilbeurt vaak ook genoeg om de vloer schoon te houden, maar ook hier geldt; het is volledig afhankelijk van de mate waarin de vloer gebruikt wordt.

 

Welke middelen kan je gebruiken om de vloer te reinigen?

Het fijne van een epoxy vloer is, dat er geen bijzondere middelen voor nodig zijn om het schoon te maken. Sterker nog; in veel gevallen hoef je niet eens een schoonmaakmiddel te gebruiken. Een emmer lauw water kan al genoeg zijn om de boel – natuurlijk nadat de stofzuiger zijn werk heeft gedaan – weer te laten blinken. Dat is het handige van een epoxy vloer; vuil hecht zich niet en dus is het bijzonder makkelijk om te verwijderen. Mocht je toch een schoonmaakmiddel willen gebruiken, denk er dan om dat je een schuurmiddel vermijdt. Dit zorgt voor beschadigingen aan het oppervlak van de vloer en is dus zeker niet geschikt als schoonmaakmiddel. 

 

Een beschadiging! Wat nu?

Als een epoxy vloer beschadigd raakt, zal hij na verloop van tijd opnieuw behandeld moeten worden. Immers; elke vloer is aan slijtage onderhevig en zeker op plekken waar de boel intensief wordt gebruikt, zal je merken dat de vloer na een tijdje gebruikssporen begint te vertonen. Dat hoeft niet gelijk een probleem te zijn, maar als er echt een stevige beschadiging plaatsvindt, kan de vloer natuurlijk gewoon opnieuw behandeld worden, zodat hij er weer als nieuw uitziet.