’s Winters staat er minder gewas op de akkers dus is er ook minder voer voor de koeien. Om deze periode te overbruggen wordt er vaak mais ingekuild. Dit wil zeggen dat het mais van het land wordt gehaald, gehakstelt en in een sleufsilo of tussen sleufsilo wanden worden opgeslagen. Zo heb je in de winter toch voer en een buffer om je koeien te voeren.
Het grootste gevaar van inkuilen schuilt in broei, dit kan namelijk de hele oogst onbruikbaar maken. Broei en schimmelvorming verzorgen verhoogde stress niveau’s en bij de koeien, ook zijn zei eerder vatbaar voor ziektes.
Meestal is de oorzaak een ondeugdelijke silo of dat het kuilvoer niet genoeg verdicht is. Ook is het de zaak dat je de voersnelheid zeker niet te laag hebt, zo kunnen er namelijk ziektekiemen in het voer ontstaan.
Het is erg belangrijk om bij het inkuilen het voer luchtdicht te hebben. Dit wordt gedaan door over het kuilvoer landbouwfolie te leggen. Hierover wordt meestal nog een verzwaring gelegd in de vorm van autobanden of zand. Ook is het zaak dat het gehakselde mais zo droog en schoon mogelijk wordt ingekuild. Als er namelijk veel zand en/of klei tussen zit trekt hier namelijk snel vocht in.