Alles dat ooit is gemaakt vergaat na verloop van tijd of wordt gesloopt. Functionele dingen worden vaak gerenoveerd, omdat dit efficiënter en duurzamer is dan slopen en opnieuw bouwen. Toch zijn er ook in onze tijd veel dingen die als oud en overbodig worden gezien en dus moeten worden gesloopt of verwijderd. Geen probleem natuurlijk, maar het is wel belangrijk dat slopen veilig gebeurd. Bij het slopen van spullen zit een ongeluk in een klein hoekje. Gebruik de onderstaande tips om veilig te slopen.

 

Doe vooronderzoek

Wat je ook gaat slopen, of je nou van plan bent een draagmuur te verwijderen of badkamertegels te verwijderen, het is belangrijk om eerst de situatie goed in kaart te brengen. In het geval van een draagmuur moet je eerst kijken hoe je de steun van deze muur kunt vervangen met bijvoorbeeld (tijdelijke) pilaren. Nu is een draagmuur verwijderen meer een klus voor een professioneel sloopbedrijf, maar ook bij het verwijderen van tegels uit de badkamer dien je een goede voorbereiding te treffen. Dit maakt het slopen veiliger, maar ook efficiënter.

 

Zorg voor de juiste apparatuur

Zorg dat je bij het slopen altijd beschermende kleding draagt evenals werkschoenen en een bril. Werkhandschoenen zijn essentieel om de gesloopte voorwerpen vast te pakken en een mondkapje kan goed van pas komen om je te beschermen tegen stof. Bovendien dien je, afhankelijk van de klus, ook altijd de juiste apparatuur mee te brengen. In het geval van het verwijderen van een muur kun je hierbij denken aan een breekhamer of slijptol.

 

Huur een ervaren en gecertificeerde partij in

Wanneer je niet met volle vertrouwen een sloopklus tegemoet gaat is het wellicht verstandig om dit uit te besteden aan een erkend sloopbedrijf. Deze partijen hebben vaak gecertificeerd personeel in dienst die in alle veiligheid kunnen slopen. Uiteraard kun je je in eerste instantie ook enkel laten adviseren.