Als het gaat om het vervangen van ketels, onthoud dat leeftijd slechts een cijfer is. Er is een misvatting dat wanneer een cv ketel een bepaalde mijlpaal bereikt, u deze moet verwijderen en een nieuwe moet installeren. Dit is echt niet het geval. Met enkele aanpassingen en regelmatig onderhoud kan uw ketel veel langer mee gaan. In sommige situaties is er echter geen alternatief voor ‘uit met het oude en met het nieuwe’. Dan is het tijd voor cv ketel kopen. Wij helpen u te bepalen of uw oude vertrouwde cv ketel wellicht moet worden gerepareerd of vervangen.

 

Tijd voor een nieuwe ketel

Het is tijd om uw ketel te vervangen als:

1. Uw ketel voortdurend kapot gaat

Als u meer dan eens per jaar een monteur moet bellen, is het de moeite waard om te overwegen of de som van reparaties en onderhoudsbeurten hoger is dan de kosten van een nieuwe ketel. Als u uw bestaande ketel regelmatig onderhoudt, moet hij het hele jaar door soepel blijven tikken, dus vervanging is eigenlijk alleen nodig als uw ketel achteraf nog worstelt.

 

2. Uw rekeningen omhoog kruipen zonder verklaring

U hebt waarschijnlijk gehoord van de “efficiëntieclassificatie” van ketels, maar u weet misschien niet wat het betekent voor uw huishoudelijke rekeningen. Simpel gezegd kost een minder efficiënte ketel u meer geld. Moderne ketels hebben een A-classificatie, zoals de ketels van het merk Remeha, en werken met een efficiëntie van meer dan 90%, terwijl modellen met een G-classificatie 70% of minder hebben. Het upgraden van een G naar een A geclassificeerde ketel kan zorgen dat u ongeveer 200 euro per jaar bespaard (en dit kan beter zijn voor het milieu), maar de kosten van een vervangende boiler kunnen oplopen tot ongeveer 2500 euro. Dus het is de moeite waard om af te wegen wat je uitgeeft.

 

3. Uw ketel of radiatoren zijn lawaaierig

Centrale verwarmingssystemen maken allerlei geluiden, waarvan de meeste volledig onschadelijk zijn. Maar het is het waard om nota te nemen van veranderingen in type en volume van het geluid. Tikken op buizen of radiatoren kan een teken zijn van “slibvorming” in uw systeem. Dit is eenvoudig op te lossen. Maar als u hoort neuriën, trillen of bonzen, bestaat er mogelijk dat er een groter probleem met de ketel of het centrale verwarmingssysteem is. Laat uw technicus weten of u ongewone geluiden van de ketel of van de centrale verwarming hoort.