De gevel van je woning is één van de eerste dingen die men ziet wanneer ze de oprit op komen rijden. De eerste indruk dient uiteraard goed te zijn. Een oude gevel met barsten in de stenen of scheuren in het hout is dan ook zeker not done. Is dat wel het geval dan is het verstandig eens goed na te denken over het opknappen van de gevel. Hoe? Je leest het hier.
Gevelreiniging
In veel gevallen is de gevel nog prima in orde. Het enige wat deze nodig heeft is een grondige reinigingsbeurt. Algaanslag en andere vieze plekken worden grondig verwijdert en ook de daklijsten worden hierbij meegenomen. Eventuele beschadigingen kunnen vaak makkelijk verholpen worden en binnen korte tijd ziet jouw gevel er weer als nieuw uit.
Een likje verf doet vaak wonderen
Om het aangezicht van je woning onder handen te nemen, is een likje verf vaak ook een goed begin. Pak niet alleen je houten gevel aan, maar zet ook de kozijnen, de deuren en de garagedeur in de lak. Je zult merken dat je huis er direct tien jaar jonger uitziet. Niet alleen voor het aangezicht is dit een goed idee, ook gaat een goede regelmatige schilderbeurt houtrot tegen. Door het schilderen goed bij te houden, ben je minder geld kwijt aan herstelwerkzaamheden en kun je langer van jouw kozijnen en houten gevel genieten.
Nieuwe gevelbekleding
Een andere optie om het aangezicht van je woning te verbeteren, is het vervangen of vernieuwen van de gevelbekleding. Gevelbekleding biedt veel voordelen. Niet alleen beschermt het je huidige gevel, ook wordt de woning met gevelbekleding beter geïsoleerd. Het houdt in de winter de warmte heerlijk binnenshuis, terwijl het in de zomer juist de hitte buiten de deur houdt. Met gevelbekleding kun je vele kanten op. Je zou kunnen kiezen voor een natuurlijke gevelbekleding van klimplanten, maar dit vraagt veel tijd van je. Ten eerste duurt het even voor de hele gevel bedekt is en daarnaast moet je het goed snoeien om ramen en de dakgoot plantvrij te houden. Je zou ook kunnen kiezen voor een houten gevelbekleding. Het nadeel van hout is dat ook deze gevelbekleding niet onderhoudsvrij is en geschilderd dient te worden om de goede eigenschappen te behouden. Composiet gevelbekleding bestaat voor 95% uit houtspanen en houtvezels. Hierdoor heeft het een houtgetrouwe uitstraling en dankzij zijn samenstelling is schilderen niet nodig. Wel kan composiet uitzetten bij warmte en krom gaan trekken, doordat het hout het vocht opneemt. Ben je op zoek naar een gevelbekleding waar je vrijwel geen onderhoud aan hoeft te doen en niet uitzet of krom trekt, dan is kunststof gevelbekleding een uitstekende optie. Het zo nu en dan schoonmaken met een doekje en een sopje, is het enige dat deze gevelbekleding nodig heeft.
Comments are disabled for this post.