Ben jij van plan om een boot aan te kopen? Dan is dat natuurlijk hartstikke leuk, want een boot staat symbool voor de vrijheid. Heerlijk varen over het prachtige water en optimaal genieten. Bovendien kun je tegenwoordig al voor goede prijzen een boot aankopen. Je kunt er zelfs eentje aankopen met een aantal van je vrienden. Veel mensen vragen zich echter af of het verplicht is om je boot te verzekeren. Je bent ongetwijfeld op de hoogte van het feit dat het verplicht is om je auto te verzekeren, maar hoe zit dit dan met de boot? In dit artikel gaan we daar dieper op in.

 

Is het verplicht?

Welnu, de hamvraag is dan natuurlijk of het wel of niet verplicht is. De simpele beantwoording daarvan is: nee, het is in Nederland niet wettelijk verplicht om je boot te verzekeren volgens de officiële wet- en regelgeving zoals de overheid dit heeft opgesteld. Toch ligt het wel iets complexer dan dat. Het is weliswaar niet officieel verplicht, maar in veel gevallen kan het wel zo zijn dat het een voorwaarde is om een boot aan te kopen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je een boot bij een bepaalde organisatie gaat kopen, of dat een beheerder van een jachthaven dit van je eist. Dus het is niet direct verplicht, maar in sommige gevallen kan er wel een indirecte verplichting mee gepaard gaan.

 

In het buitenland varen?

Als je in het buitenland gaat varen, dan leef je niet meer volgens de wetten van Nederland maar van dat andere land. Dit kan in veel gevallen best tricky zijn, want soms weet je niet precies wanneer je Nederland hebt verlaten. De grenzen zijn dan niet afgebakend. In sommige landen is het verplicht om een verzekering af te sluiten, daarbij kun je denken aan Spanje, Griekenland en nog meer plaatsen. Voordat je op deze plekken gaat varen, is het verstandig om van te voren research te doen.

 

Het is in veel gevallen ook zeer verstandig om je boot te verzekeren, want deze kan van flinke waarde zijn. Gelukkig kun jij je Motorboot verzekeren bij Zijlmans.