Lampen zijn een belangrijk onderdeel van ons interieur. Ze zijn vaak bepalend voor de sfeer en los daarvan kun je ook simpelweg niet zonder. Beeld je maar eens een ruimte in zonder verlichting. Overdag, en dan ook nog eens bij zonnig weer en met voldoende lichtval naar binnen toe, is dit nog wel voor te stellen. Maar zodra deze absolute randvoorwaarden niet meer aanwezig zijn wordt een ruimte al snel te donker en verliest het daarmee zijn functionaliteit. Het is dan ook niet voor niets dat we veel aandacht besteden aan verlichting in het algemeen. Als je bijvoorbeeld je bedrijfspand goed hebt uitgelicht dan kan een beveiligingsbedrijf ook snel zien of er onguur volk bij je pand loopt. En dit komt ook weer de veiligheid ten goede.

 

 

Soorten verlichting

Om een ruimte te verlichten kun je kiezen uit verschillende soorten lampen. In dit geval hebben we het over de daadwerkelijke lichtbron is en niet over de “verpakking” erom heen, het zogenoemde armatuur. Vandaag de dag kunnen we gerust stellen dat de led lamp op alle fronten favoriet is. Led verlichting is functioneel, maar kan tegelijkertijd ook heel sfeervol zijn. Led lampen zijn duurzaam en staan bekend vanwege hun lage energieverbruik. Een led lamp is misschien iets duurder in de aanschaf, maar weet hierbij wel dat deze zelfde verlichting een heel lange levensduur kent. Als je begaan bent met het milieu, dan kun je eenvoudigweg niet om de led lamp heen.

 

Het tweede type waar we aandacht aan besteden is de spaarlamp. Een type dat iets voordeliger is in aanschaf in vergelijking met de hierboven beschreven variant. Nadeel is de toch wat minder lange levensduur en het feit dat ze iets meer energie verbruiken dan led lampen. Dit type lamp is nog goed te verkrijgen en is al met al nog steeds een prima en verantwoorde keuze te noemen.

 

De derde variant is er eentje die zijn beste tijd toch echt wel heeft gehad. We hebben het in dit geval over de gloeilamp. Van alle drie de soorten is de gloeilamp het minst milieuvriendelijk en heeft het de kortste levensduur. Over de aanschaf hoeven we het niet eens te hebben want gloeilampen worden inmiddels niet meer verkocht en hebben plaatsgemaakt voor de milieuvriendelijker soorten.

 

lampen