Ook al hebben we in de lente zomerse temperaturen te pakken, kan het geen kwaad om al te bekijken wat de kerst dit jaar ons gaat brengen. De tijd dat de kerstboom lukraak en een tikkeltje hysterisch versierd werd, is namelijk voorbij. Een kerstboom is niet zomaar een versierde boom. Tegenwoordig is het een spar met spirit. De modetrends die je in kleding en interieur tegenkomt, zie je ook in de kerstdecoraties. De modewoorden van 2017 die opduiken zijn persoonlijk en authentiek. De natuur speelt een belangrijke rol. Men gaat voor meer groen en minder uitbundig. Subtiel en natuurlijk zijn de toverwoorden. Daarbij gaat het niet om de boom alleen, maar om het gehele interieur. Ook kerstverlichting speelt hierin een grote rol. Bovendien hoeft kerstverlichting niet meer alleen in december zichtbaar te zijn. Voor kerstverlichting is het dus nooit te vroeg.

 

kerstverlichting

 

Komende trends in kerstversiering

In januari 2018 is de slogan “kerstboom eruit, kamerplant erin” niet van toepassing. Deze winter staan de kamerplanten namelijk gebroederlijk naast de naaldboom. De trend van 2017 is namelijk botanisch en groen. In plaats van kerstballen worden dennenappels en andere organische materialen uit de natuur in de boom gehangen. Zelfs mooie bladvormen kunnen tussen de dennentakken gestopt worden. Deze kerstboom haalt het nieuwe jaar met gemak. Een andere trend die er uitspringt, is de Bohemian stijl. De warme aardse kleuren terracotta, goud, framboos en dieprood voeren de boventoon. Natuurlijke materialen zoals veren en bloemen worden als decoratie gebruikt. Ook kerstversiering gemaakt van stoffen met etnische prints ontbreken niet in deze Native tree. Aards en authentiek, daar draait het om.

 

Het is al uitgeroepen tot de modekleur van 2017: Denim! Zoals jeans nooit verveelt, zal je ook niet snel uitgekeken raken op deze stoere boom. De kleuren die in deze industriële, maar toch warme look overheersen zijn donkergroen, grijsblauw en donkerblauw. Ook wordt er gevarieerd in de structuur van de decoraties, van studs tot stof. En wat te denken van leren labels als ornamenten? Het is niet noodzakelijk om naar de winkel te rennen om de nieuwste kerstballen in te slaan. Kijk in plaats daarvan jouw ouders of oudtante eens lief aan. Grote kans dat zij nog unieke vintage kerstdecoraties op zolder hebben liggen. Kerstverlichting in de vorm van kaarsjes maken deze vintage stijl compleet. Een andere optie is om zelf te gaan knutselen. Zelfgemaakte kerstversiering maakt kerst persoonlijk. Natuurlijk kun je kerstballen gaan breien, maar ook foto’s, inspirerende teksten of illustraties kunnen prima de boom in. Door herinneringen op te halen of juist weer nieuwe herinneringen te maken, wordt kerst werkelijk een persoonlijke beleving.
Bij al deze trends geldt: de juiste kerstverlichting maakt de gekozen stijl compleet.

 

Kerstverlichting

Sinds we steeds meer begaan zijn met het milieu bestaat de kerstverlichting nagenoeg uit ledverlichting. Met het oog op de natuur en eenvoud wordt de kerstverlichting subtieler en iets minder uitbundig. Gelukkig hebben led lampjes zich ook verder ontwikkeld. In plaats van het koude blauwe licht zijn er warmere kleuren lampjes gekomen. En dat is nog niet alles; de kerstverlichting kan tegenwoordig gedimd worden, twinkelen of flikkeren, zodat ze qua sfeer niet meer voor gewoon kaarslicht onderdoet. Als dat nog niet genoeg is, is er ook multicolor of een enkele kleur kerstverlichting beschikbaar. Er bestaat bij kerstverlichting niet alleen variatie in kleur, maar ook in vorm. Sterren, bloemen, sneeuwpoppen, je kunt het zo gek nog niet bedenken of er zit een lampje in. Hoe leuk is het dan om in de keuken kerstverlichting in koekjesvormen op te hangen.

 

Wat kerstverlichting buiten betreft kun je twee kanten op: “Jingle all the way” of “Knus en kneuterig”. In de eerste categorie denk je qua kerstverlichting aan led strings en allerlei lichtgevende kerstfiguren op het dak en in de tuin. Met kerst mag het en is dan ook geweldig om ’s avonds door de straten te lopen en alle kerstverlichting te bewonderen. Maar ook voor de kerstverlichting buiten kan voor natuurlijke eenvoud gekozen worden. Een lichtslinger langs een pergola en wat lampjes in een kale boom kunnen uitblinken in hun eenvoud. Met de trend natuur nog in gedachten, kan je uitwijken naar de meest oorspronkelijke vorm van licht: vuur. Zet, net als onze noorderburen, een vuurkorf in de tuin. Je ziet het tegenwoordig steeds meer buiten bij restaurants en cafés, maar het kan natuurlijk ook prima bij huis. Zweedse fakkels en windlichten geven de woning een warm entree. Mocht je écht vuur toch wat te gevaarlijk vinden, dan is flameverlichting een goed alternatief.

 

Met de warmte van de vuurkorven en ons zachte Nederlandse klimaat is het een kleine stap om in plaats van een kerstdiner een winter barbecue te organiseren. Op deze manier wordt er nog meer genoten van de sfeervolle kerstverlichting buiten en van de natuur. Natuurlijk mogen Glühwein en warme chocolademelk niet ontbreken en de kinderen kunnen marshmallows boven een vuurkorf roosteren. Nu maar hopen op sneeuw en dan is de tuin een echter Winter Wonderland. Het leuke van kerstverlichting is dat dit tegenwoordig niet per se alleen voor de kerst van zolder gehaald hoeft te worden. Het mag nu en het mag altijd. Subtiele kerstverlichting is dé manier om veranda’s en pergola’s sfeer te geven. Dus geen wirwar meer met in de knoop geraakte lampjes, gewoon de kerstverlichting lekker laten hangen.

 

Oh, dennenboom …

Terug naar kerst. Een echte kerstboom past natuurlijk uitstekend in de trend van terug naar de natuur. Helemaal wanneer je hem zelf gaat omzagen of uitgraven (uiteraard bij een officiële verkoper en niet zomaar in het bos). Samen een eigen boom uitzoeken in de natuur is een echte belevenis. Ook met het oog op het milieu is een echte boom milieuvriendelijker dan een kunstkerstboom. Het schijnt dat als je meer dan 17 jaar met een kunstkerstboom doet, dit probleem niet meer speelt.
Om verschillende redenen kan een echte boom geen optie meer zijn. In dat geval is een kunstkerstboom een prima alternatief. Ze zijn tegenwoordig bijna niet meer van echt te onderscheiden en ze zijn te verkrijgen met geïntegreerde kerstverlichting, sneeuw of in andere kleuren. Dus niets staat in de weg voor een mooi versierde dennenboom. Bij ruimtegebrek zijn er ook andere alternatieven, zoals de steigerhouten boom of kerstverlichting in de vorm van een kerstboom met washi tape aan de muur bevestigd. Allebei heel goed zelf te maken en je kunt er een eigen stijl aan te geven.

 

Kerst 2017

Trends zijn een weerspiegeling van wat in de samenleving speelt. Je merkt dat mensen voor authentiek en echt gaan. Spullen mogen een verhaal hebben en als ze jouw leven niet mooier maken dan hoef je ze niet. Daarom spreekt de natuur zo aan. De natuur is gewoon mooi en alles is uniek. Je hoeft het alleen maar in huis te halen. Uiteindelijk zijn trends bedoeld om ideeën aan te reiken, niet om klakkeloos te volgen. Combineer nieuwe versiering met jouw oude spullen of gewoon juist niet. Vul dit aan met allerhande kerstverlichting. Blijf bedenken dat het jouw kerst en jouw stijl is. Omdat de (kerst)mode persoonlijk en authentiek is, kan je eigenlijk niet de mist in gaan.