Lampen zijn een belangrijk onderdeel van ons interieur. Ze zijn vaak bepalend voor de sfeer en los daarvan kun je ook simpelweg niet zonder. Beeld je maar eens een ruimte in zonder verlichting. Overdag, en dan ook nog eens bij zonnig weer en met voldoende lichtval naar binnen toe, is dit nog wel voor te stellen. Maar zodra deze absolute randvoorwaarden niet meer aanwezig zijn wordt een ruimte al snel te donker en verliest het daarmee zijn functionaliteit. Het is dan ook niet voor niets dat we veel aandacht besteden aan verlichting in het algemeen.

 

lampen

 

Soorten verlichting

Om een ruimte te verlichten kun je kiezen uit verschillende soorten lampen. In dit geval hebben we het over de daadwerkelijke lichtbron is en niet over de “verpakking” erom heen, het zogenoemde armatuur. Vandaag de dag kunnen we gerust stellen dat de led lamp op alle fronten favoriet is. Led verlichting is functioneel, maar kan tegelijkertijd ook heel sfeervol zijn. Led lampen zijn duurzaam en staan bekend vanwege hun lage energieverbruik. Een led lamp is misschien iets duurder in de aanschaf, maar weet hierbij wel dat deze zelfde verlichting een heel lange levensduur kent. Als je begaan bent met het milieu, dan kun je eenvoudigweg niet om de led lamp heen.

 

Het tweede type waar we aandacht aan besteden is de spaarlamp. Een type dat iets voordeliger is in aanschaf in vergelijking met de hierboven beschreven variant. Nadeel is de toch wat minder lange levensduur en het feit dat ze iets meer energie verbruiken dan led lampen. Dit type lamp is nog goed te verkrijgen en is al met al nog steeds een prima en verantwoorde keuze te noemen.

 

De derde variant is er eentje die zijn beste tijd toch echt wel heeft gehad. We hebben het in dit geval over de gloeilamp. Van alle drie de soorten is de gloeilamp het minst milieuvriendelijk en heeft het de kortste levensduur. Over de aanschaf hoeven we het niet eens te hebben want gloeilampen worden inmiddels niet meer verkocht en hebben plaatsgemaakt voor de milieuvriendelijker soorten.

 

Soorten lampen

Een echte lampenwinkel zoals we die uit vroeger tijden kenden bestaat nauwelijks nog. Vaak zijn ze ondergebracht in een apart gedeelte van een woonwarenhuis of meubelspeciaalzaak. Hoewel zo’n apart gedeelte op het eerste oog wel iets weg lijkt te hebben van een lampenwinkel is de keus hier toch vaak beperkter dan je denkt. Wil je echt die ene bijzondere lamp vinden waar je al zo lang naar op zoek bent, dan kom je toch al snel bij de gespecialiseerde webwinkel uit. Hier vind je alles op het gebied van verlichting en meer. Om een juiste keus te maken is het belangrijk om vooraf te bepalen naar welke soort lamp je precies op zoek bent. We onderscheiden een aantal typen, namelijk:

 

” Plafondlamp
Hanglamp
” Staande lamp
” Schemerlamp
” Vloerlamp
” Wandlamp
” Inbouwspots

 

Buitenverlichting

Buitenverlichting heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een volwaardige tak van sport binnen de wereld van lampen. We brengen steeds meer tijd buitenshuis door en in menige tuin is inmiddels een overkapte veranda of terras te vinden waar het tot in de late uurtjes goed toeven is. Het gebruik buitenshuis is geen enkel probleem, mits je dan wel kiest voor lampen die hier inderdaad voor geschikt zijn. Het Nederlandse klimaat kan op zijn zachtst gezegd nogal grillig zijn en daar moeten lampen wel tegen kunnen. Een mooie wandlamp voor binnen is dan ook niet geschikt voor buiten! Maar wees gerust, ook qua buitenverlichting is er vandaag de dag een enorme keus. Wend je wat dit betreft ook tot de online lampenwinkel, want dan weet je in elk geval dat je niet teveel betaalt en dat de buitenlamp van jouw keuze voldoet aan alle veiligheidseisen en -normen.