Als je in de achtertuin kijkt bij een gezin met jonge kinderen is de kans groot dat je een zandbak en een houten schommel tegenkomt.

 

Een houten zandbak helpt namelijk flink aan de ontwikkeling van uw kind. Ze leren namelijk ruimtelijk inzicht door diverse vormen te maken met het zand. Ook wordt de creativiteit en fantasie getriggerd, je kan namelijk gemakkelijk zandkastelen, tunnels en een wegennet maken in de zandbak.

 

Om een zandbak goed te onderhouden is het belangrijkste om het zand schoon te houden. Het grootste risico zit namelijk in dat dieren hun ontlasting zullen doen in de zandbak. Hierbij moet je denken katten die los rondlopen. Om dit tegen te gaan kan je het best een deksel of een net op de zandbak plaatsen als deze niet in gebruik is.

 

Kinderen kunnen namelijk een Toxocara besmetting krijgen als ze in vervuild zand spelen. Dit kan je herkennen aan griepachtige verschijnselen die gepaard gaan met koorts. Als er namelijk uitwerpselen langer dan 2 weken inliggen kan dit al de hele zandbak besmetten en zal je er nieuw zand in moeten plaatsen.

 

Scheid het zand duidelijk van de ondergrond. Dit kan je doen door grindtegels onder de zandbak te plaatsen zodat het zandbakzand zich niet met de tuinaarde kan mengen. Ook is het belangrijk om daar een watervoerende ondergrond, zoals grof rivierzand, onder te hebben. Zo wordt het (regen) water snel afgevoerd en zal de zandbak niet een grote modderpoel worden.