In Nederland gebeuren er jaarlijks op het werk zo’n 160 ongevallen met een ladder. 1 op de 5 gevallen leidt hierbij tot blijvend of dodelijk letsel. Het is dus erg belangrijk dat je goed weet hoe je veilig omgaat met een ladder. In dit artikel leggen wij het je kort uit.

 

In Nederland moeten alle ladders, vouwladders en trappen voldoen aan het Besluit Draagbaar Klimmaterieel uit de Warenwet. Zorg ervoor dat jouw ladder hier ook aan voldoet. Daarbij heeft VNO-NCW samen met onder meer FME-CWM (metaal), AVBB (bouw) en OSB (schoonmaak) de Leidraad Veilig werken op hoogte ontwikkeld. Dit helpt werkgevers en werknemers met het veilig gebruiken van ladders op de werkvloer.

 

Een aantal tips

Naast alle nuttige informatie die je in bovenstaande documenten kunt vinden, geven wij je ook nog een aantal tips. Zo weet je zeker dat je veilig aan de slag gaat.

 

Schaf een goede ladder aan

Het aanschaffen van een goede ladder is misschien nog wel de belangrijkste tip van allemaal. Koop een ladder die gekeurd is. Koop geen tweedehands ladder, waar misschien wat gebreken aan zijn, maar koop een goede, stevige ladder waar je op kunt vertrouwen. Zo verkoopt Rolsteiger.net degelijke, goede ladders, voor een mooi prijsje. Lees ook de gebruiksaanwijzing of handleiding voor het gebruik van de ladder.

 

Het gebruik

Gebruik een ladder niet voor andere doeleinden dan waar de ladder voor geschikt is, dat is in principe simpelweg vragen om problemen. Plaats de ladder op een stevige ondergrond waar voldoende grip is. Je kunt eventueel een laddermat plaatsen voor extra ondersteuning. Gebruik de ladder als laatste nooit met meer dan één persoon.

 

Op de ladder

Wanneer je de ladder opklimt, is het belangrijk dat je altijd met je gezicht naar het klimmateriaal toe klimt. Maak hierbij ook gebruik van een muurafhouder, zo bereik je de juiste afstand tussen de muur en de ladder. Reik nooit verder dan één armlengte van de ladder en zorg er daarbij voor dat je goed je evenwicht kunt bewaren. Als je de ladder beklimt is het belangrijk dat je goede, stevige schoenen aan hebt, met zolen die een diep profiel hebben, zo glijdt je minder makkelijk uit. Blijf ook altijd met twee voeten op de ladder staan. Haal geen kunstjes uit, daar is een ladder niet voor geschikt en jij waarschijnlijk ook niet.