De tijd heeft niet stil gestaan, zeker niet op het gebied van verlichting. Dat geldt zowel voor het verre als het meer nabije verleden. Waar we het met kerstmis 1850 nog veelal met wat bleke kaarsjes en een kampvuurtje moesten doen, hebben we tegenwoordig tal van mogelijkheden om licht en warmte te creëren. De gloeilamp heeft in de loop der jaren bijvoorbeeld concurrentie gekregen van halogeen en de laatste tijd met name van LED verlichting. Zeker op het gebied van LED verlichting zijn de mogelijke toepassingen op het gebied van sfeervolle, warm ogende kerstverlichting enorm toegenomen. Dat is omdat LED verlichting zo veelzijdig is. Met LED strips bijvoorbeeld kun je echt alle kanten op.

 

ledstrip

 

De voordelen van LED

LEDs (lichtdiodes) zijn kleine lichtbronnen die een unieke lichtsfeer kunnen creëren. Omdat ze zo veelzijdig zijn, kun je er echt alle kanten mee op. Dat geldt niet alleen voor het plaatsen ervan, waarvan we hierna enkele voorbeelden geven. Het geldt ook voor de technische kant van dit soort verlichting. LED verlichting heeft namelijk naast de vele mogelijkheden van specifieke sfeer en plaatsing een groot aantal andere voordelen, die het erg aantrekkelijk maken om voor LED verlichting of LED strips te kiezen. Ze hebben een langere levensduur en gebruiken gemiddeld ook nog eens 80% minder energie dan traditionele lichtbronnen. Een LED lamp wordt ook niet zo heet als een gloeilamp of halogeen verlichting, daardoor is het ook vele malen minder brandgevaarlijk. Op koude of warme plekken, waar de levensduur van de meeste verlichting aanzienlijk wordt ingekort, doen de LED strips het prima. Een temperatuur van -10 tot zelfs 50 graden celsius is voor een lichtdiodestrip geen probleem.

 

Goede plekken voor LED verlichting

Met LED verlichting heb je vrijwel eindeloze mogelijkheden. Alle kleuren en vormen zijn mogelijk, waardoor het ook een geliefde verlichting bij vormgevers en designers is. Er is niet alleen een LED lamp voor een armatuur beschikbaar, maar ook tal van andere LED verlichting. Bijvoorbeeld de LED strips voor buiten waarmee je een sfeervolle tuin kunt creëren. Maar ook voor binnen is er een ruime keus uit LED strips. Zo zijn er speciale strips die je kunt inkorten op de gewenste maat, maar je kunt er ook voor kiezen om de totale lengte te gebruiken. De lengte van een rol met LED strips kan wel oplopen tot 25 meter. Dit heeft als voordeel dat ook voor de grote ruimtes dergelijke LED strips kunnen worden toegepast. Speciale koppelstukken, kunnen zelfs nog voor een verlenging zorgen.

LED strips worden regelmatig gebruikt in een koof of een andere uitsparing in huis. Ook worden ze gebruikt om specifieke plekken te accentueren. Bijvoorbeeld de treden van een trap of een looproute. Door de flexibiliteit van LED strips kan dit zowel op een subtiele als op een meer opvallende manier. Als de strips uit het zicht worden geplaatst, krijg je een magisch effect. Het lijkt of er geen lichtbron is, maar die is er natuurlijk wel. Doordat een LED strips veel lichtpuntjes heeft, is de verlichting mooi egaal. Plaats bijvoorbeeld eens een LED strip onder het aanrechtblad of de keukenkastjes: indirecte verlichting ziet er erg mooi uit.

 

Welke kleur kies je?

Soms zijn er plekken in huis of op kantoor die moeilijk zijn uit te lichten, zoals lastige hoekjes of plekken waar je geen lamp op kunt hangen. Een zelfklevende LED strip biedt hier uitkomst. Welke kleur kies je? LED strips zijn er in verschillende kleuren en er zijn speciale dimmers voor LED verlichting. Soms zijn de dimmers geschikt voor één kleur LED, er zijn ook dimmers met een speciaal touch kleurenwiel. Hierdoor is het mogelijk om bij de strips met de kleurvarianten te kiezen voor een specifieke kleur verlichting. Natuurlijk kan er ook gekozen worden voor een complete set, bestaande uit een LED strip, receiver en dimmer. ‘Plug en Play’ dus, waardoor het wel erg gemakkelijk wordt gemaakt om een ruimte sfeervol te verlichten. Een RGB strip mengt drie kleuren in verschillende verhoudingen en hierdoor kunnen alle kleuren gecreëerd worden, zelfs wit. Als je echt een warme witte kleur wilt, kun je beter voor een warm witte LED strip kiezen. Ze zijn kant en klaar te bestellen.

De blauwe en koud witte LED strips zijn uitermate geschikt voor nachtverlichting. Gewoon wit daarentegen is vaak beter geschikt voor gebruik overdag, dus bij (gedeeltelijk) daglicht. Ook zijn speciale toepassingen mogelijk. Wit, koud wit, rood en blauw vormen bijvoorbeeld een mooie combinatie om een aquarium uit te lichten. Natuurlijk moet je hiervoor wel waterdichte LED strips gebruiken. In een kast waar je geen spotje of tl-buis kunt plaatsen, past zeker wel een LED strip. Of denk eens aan schilderijen of andere decoratie in huis die uitgelicht moet worden. Doordat je de LED strips in allerlei bochten kunt buigen, kun je zeer creatief zijn met de toepassingen. Enkel je eigen fantasie bepaalt de grenzen.

 

Wat heb je nodig?

Kijk als je een LED strip koopt altijd even naar het voltage dat wordt aangegeven op de verlichting. Vaak werken de strips op 12 Volt. Deze kunnen dus niet zomaar op een stopcontact worden aangesloten, netvoeding werkt namelijk op 230V. In een dergelijke situatie heb je een adapter nodig. Wil je de LED strip op de boot, auto, camper of ergens anders gebruiken waar je wel een 12V aansluiting op de accu hebt, dan kan dat natuurlijk wel. Als je een adapter aanschaft, moet je altijd kijken naar het vermogen van de strip. Dit wordt in Watt aangegeven. Het spreekt vanzelf als je dus meerdere meters aansluit, hierdoor ook het totale stroomverbruik hoger wordt. Kies dus een adapter en eventueel dimmer die bij uw LED strip passen. Er is genoeg keuze uit adapters en dimmers, ze zijn er bijvoorbeeld ook met een afstandsbediening.