Ben jij een echte koffieliefhebber? Dan zal je kunnen beamen dat niet iedere koffie hetzelfde smaakt. Sterker nog, het verschil in smaak is bij koffie vaak heel groot. Maar hoe komt dat toch? Waarom smaakt de filterkoffie in de voetbalkantine zoveel minder dan de versgemalen koffie in je favoriete restaurant? Dit verschil zit hem in de versheid van de koffie. Hoe verser de gebruikte bonen zijn, hoe smaakvoller de koffie is.

 

Lekkere koffie buiten de deur

Als koffieliefhebber drink je graag overal koffie van goede kwaliteit. Dit is iets wat een goede horecaondernemer begrijpt. Wanneer je als klant bij een restaurant een kop koffie gaat drinken, verwacht je koffie van hoogstaande kwaliteit voorgeschoteld te krijgen. Indien dit niet het geval is, zal dit bijdragen aan een negatieve associatie met de locatie. Dit is iets wat een horecaondernemer te allen tijde wil voorkomen. Andersom werkt dit natuurlijk ook zo. Een lekkere smaakvolle koffie draagt bij aan een positieve associatie met het restaurant. Investeren in een écht goede smaakvolle horeca koffie is dan ook een slimme zet voor iedere horecaondernemer.

 

Verschillende soorten koffiebonen

Koffie wordt gemaakt van koffiebonen. Wil je écht lekkere koffie als eindresultaat? Dan kun je het beste gebruik maken van verse koffiebonen. De versheid van de bonen draagt namelijk bij aan de smaak van de koffie. Naast de versheid heeft ook het bereidingsproces van de bonen een grote invloed op het uiteindelijke product. Houd jij van een milde koffiesmaak? Dan kun je het beste kiezen voor bonen die op een lage temperatuur zijn gebrand. Licht gebrande koffiebonen geven namelijk wel een koffiesmaak af, maar doordat er nog geen olielaagje is ontstaan, is de smaak mild. Wanneer je koffiebonen langdurig brandt, worden ze donker van kleur en ontstaat er een olielaagje. Deze koffiebonen zijn heel sterk van smaak en zijn daarmee de ideale basis voor een espresso.

 

Zo houd je koffiebonen lekker

Om ervoor te zorgen dat jouw koffiebonen niet al hun smaak verliezen, is het zaak om ze op een juiste wijze te bewaren. Koffiebonen moeten op een donkere en koele plek bewaard worden. Hierbij is het van belang dat de bonen in een luchtdichte verpakking verpakt zitten. Voor het smaakbehoud van de bonen is het dus van belang warmte en vochtigheid te vermijden. Uiteraard zijn de koffiebonen het allerlekkerst als ze op hun verst zijn. Hoe ouder de bonen worden, hoe meer smaak en aroma verloren zal gaan. Desalniettemin kun je de smaakbeleving goed bewaken als je de koffiebonen op een juiste manier bewaart.