Je bent druk aan het werk met een belangrijk project en hebt net verschillende grote documenten op je laptop opgeslagen. Of je bent fotograaf en je hebt net een nieuwe lading foto’s bij een klant gemaakt. Plotseling is er een stroomstoring, gaat er een kop koffie over je laptop of gebeurt er iets anders en je laptop knippert, springt op blauw scherm en crasht vervolgens volledig. Zeg maar dag tegen je bestanden.
Eigenlijk maken we hierboven al heel helder duidelijk waarom het hebben van een back-up voor iedereen belangrijk kan zijn. Hierboven praten we echter over een ongeluk, maar je kunt simpelweg ook fouten maken. Zo kun je bijvoorbeeld dat ene belangrijke mapje van die ene klant per ongeluk verwijderen. Wanneer je dan regelmatig een back-up maakt, hoef je niet gelijk in paniek te schieten, maar kun je de meest recente versie van die back-up pakken. Zo is er sprake van een stuk minder schade.
Waarom dus die back-up?
Het antwoord op de vraag hierboven is dus eigenlijk heel voor de hand liggend: om je bestanden te beschermen. Hieronder geven we je nog een paar kleine redenen om dit standpunt te onderbouwen:
- Een back-up is gemakkelijk te herstellen
- Je bent voorbereid op een doemscenario
- Je hoeft je computer niet in te komen om bij je back-up te kunnen
- Een back-up maken kan zo gebeurd zijn
- Als je een bedrijf hebt, moet je belastingaangiftes en dergelijke minimaal 7 jaar bewaren, met een back-up ben je dan veilig
Waar een back-up maken
Een back-up kun je grofweg gezien op twee locaties maken: je kunt een lokale back-up maken, of een online back-up. Bij een lokale back-up sla je je bestanden op op een externe harde schijf of usb. Het voordeel van het maken van een lokale back-up is dat je geen connectie met internet hoeft te hebben om bij je bestanden te kunnen. Het nadeel ervan is dat je de back-up wel echt op een andere locatie moet bewaren. Bewaar de back-up, wanneer je deze in huis bewaard, in een brandveilige en waterdichte kluis. Doe je dat niet dan heb je nog geen veilige back-up. Je kunt je back-up ook op een locatie buiten je huis bewaren, bijvoorbeeld in een externe kluis. Op die manier is er altijd één versie van je back-up veilig. Je moet er dan wel gemakkelijk bij kunnen, aangezien je natuurlijk regelmatig de back-up moet verversen.
Je kunt ook een back-up online maken. Het nadeel hiervan is dat de back-up dan gehackt kan worden en dat je natuurlijk een verbinding met het internet moet hebben om bij je bestanden te kunnen. Het is echter wel gemakkelijker om de back-up dan te maken, aangezien je niet eerst die externe harde schijf ergens uit een kluis moet gaan halen. Wanneer je een online back-up maakt, koop je een bepaalde beveiligde ruimte online. Wanneer die ruimte eenmaal vol zit, kun je ervoor kiezen om wat meer te gaan betalen en om zo dus de beschikbare ruimte te vergroten. Wanneer je gebruik maakt van een lokale opslag, moet je al snel een grotere schijf gaan kopen.
Het maken van een back-up is wel echt aan te raden, hoe je dat doet is aan jou. Beide locaties hebben zo hun voor- en nadelen, voor jou is het nu simpelweg afwegen welke voor- en nadelen voor jou zwaarder wegen.
Hulp met het maken van een back-up
Wil je graag regelmatig een back-up laten maken, maar vind je dat toch te ingewikkeld, heb je er de tijd niet voor, of vergeet je het steeds? Dan zijn er verschillende ICT bedrijven in de regio Zundert die je kunnen helpen met het maken van een back-up. Hier gaat het vrijwel altijd om het maken van een online back-up, maar zo wordt je wel een hoop werk en zorgen uit handen genomen. Daarbij weet je, door het uitbesteden van het maken van je back-up, zeker dat het goed en echt veilig gebeurd.
Comments are disabled for this post.