Heb je thuis een houthaard of een houtkachel? Dan heb je natuurlijk haardhout nodig om je woonkamer lekker warm te kunnen stoken. Veel eigenaren van open haarden zijn voor het stoken van hun haard of kachel in de afgelopen tijd overgestapt van normaal haardhout op het gebruik van speciale houtbriketten. Dit omdat ze een betere stookervaring willen. En door te kiezen voor het stoken met houtbriketten krijgen ze die ook! Maar hoe zit dit precies? Wat maakt houtbriketten zo aantrekkelijk in vergelijking met standaard brandhout of regulier haardhout?

 

Houtbriketten zonder toevoegingen

Een van de grootste voordelen van houtbriketten kopen bij haardhout-goldenflame.nl is dat houtbriketten vrij zijn van toevoegingen en daardoor geleidelijker en zuiverder branden. Naast het feit dat dit zorgt voor een betere brandervaring, is hout dat geen toevoegingen bevat ook veiliger en beter voor de gezondheid. Er trekt namelijk altijd wel rook de huiskamer in. En rook van bewerkt hout is nu eenmaal schadelijker voor de gezondheid dan onbewerkt brandhout.

 

Houtbriketten zijn zeer compact en branden langer

Een ander groot voordeel van houtbriketten kopen bij haardhout-goldenflame.nl is dat briketten onder hoge druk (gemiddeld onder 300 bar) zijn samengeperst. Hierdoor hebben ze een opmerkelijk hoge dichtheid. Gemiddeld zijn houtbriketten vier keer zo dicht als gewoon brandhout. Wat dit je oplevert? Heel simpel: brandhout dat aanzienlijk langer en efficiënter brandt dan gewoon haardhout. Qua brandtijd kun je rekenen op een uur brandtijd, terwijl de briketten verder ook nog een uur lang nagloeien. En dat betekent dat er meer energie en dus meer warmte vrijkomt uit je haard.

 

De duurzame manier waarop houtbriketten worden gemaakt

Een pluspunt van houtbriketten kopen bij haardhout-goldenflame.nl is de efficiënte manier waarop deze briketten worden gemaakt. Nadat de planken zijn gezaagd, worden deze eerst in een oven gestopt, waarin ze drie dagen lang (!) op warmte worden gehouden, via temperaturen van zo’n 300 graden Celsius. Dit verwarmen heeft een belangrijk effect op de houtstructuur, want het leidt tot een effectieve verduurzaming van het hout. Bijna alle vocht trekt uit het hout, waardoor het hout ideaal is als brandhout. Vervolgens worden de gedroogde planken verzaagd tot bruikbare planken. Materiaal dat overblijft, wordt gebruik om er briketten voor in de houthaard van te maken. Er wordt dus geen hout weggegooid, maar deze wordt duurzaam en efficiënt gebruikt!

.