Fysiotherapie is een behandelmethode voor de houding en beweging van het lichaam (ook wel het bewegingsapparaat). De fysiotherapeut behandelt lichamelijke klachten en kan het verergeren van symptomen voorkomen.

 

Het bewegingsapparaat

Het bewegingsapparaat zorgt voor stabiliteit, stevigheid en de vorm van het menselijk lichaam. Door dit apparaat kunnen we bewegen. Het bewegingsapparaat bestaat uit botten, spieren, pezen, gewrichten, gewrichtsbanden, kraakbeen en bindweefsel. Fysiotherapie richt zich dan ook op klachten van deze lichaamsonderdelen.

 

De eerste afspraak bij de fysiotherapie

Tijdens de eerste afspraak maak je kennis met de fysiotherapeut. Hij zal je vragen stellen en onderzoeken om zo een volledig mogelijk beeld te krijgen van je klacht(en). Vervolgens stelt hij een behandelplan op en neemt dit met je door. Een sessie fysiotherapie duurt meestal een half uur tot een uur.

 

Behandelplan

Het behandelplan wordt aan de hand van persoonlijke factoren bepaald. De invulling van het plan hangt onder andere af van het soort klacht en de lichamelijke gesteldheid. In de meeste gevallen is dit een advies op maat op basis van de richtlijnen die de beroepsgroep heeft opgesteld.

Een behandelplan bestaat meestal uit een combinatie van behandelmethoden. Zo wordt vaak oefentherapie gecombineerd met thuisoefeningen en massage.

 

Kosten fysiotherapie

De tarieven voor fysiotherapie liggen niet vast. Een fysiotherapeut kan dus zijn eigen tarieven bepalen. Doorgaans liggen de prijzen toch dicht bij elkaar; een reguliere behandeling bedraagt vaak tussen de €28 en €40 per sessie.

 

Vergoeding vanuit de zorgverzekering

Heb je alleen een basisverzekering? Dan wordt fysiotherapie soms wel en soms niet vergoed. Het zit zo:

  • Chronische aandoeningen worden wel vergoed vanuit de basisverzekering
  • Niet-chronische aandoeningen (waar de meeste mensen last van hebben) worden niet vergoed vanuit de basisverzekering