Als je werkzaam bent op kantoor, in wat voor functie dan ook, is er bijna niets belangrijker dan een goede werksfeer. Met een goede werksfeer spelen verschillende factoren een rol en ook om tot deze sfeer te komen zijn er een paar punten om rekening mee te houden.

 

Begin bij het begin

Ben je bijvoorbeeld werkzaam als werkgever en heb je het idee dat de werksfeer op jouw kantoor vele malen beter kan? Begin dan vooral bij het begin. Zorg dat iedere werknemer duidelijk heeft wat zijn of haar werkplek is, zodat iedereen desnoods zijn eigen sfeer op die plek kan creeëren. Lijkt het je juist beter om het soms wat door elkaar te gooien? Ook geen probleem natuurlijk, maar zorg er dan voor dat de plekken ook daadwerkelijk beschikbaar zijn. Zorg desnoods voor een algemene ruimte waar werknemers samen kunnen komen om met elkaar te overleggen en samen te werken. Dit is gemakkelijk om op een specifieke plek te kunnen doen en op die manier worden vaak andere mensen ook niet gestoord tijdens hun eigen werk. Over het algemeen vinden sommige mensen het misschien fijn om de mogelijkheid te hebben om af te kunnen wisselen qua werkplek. Overleg dus ook goed wat voor iedereen het beste werkt en probeer hier een balans in te vinden.

 

Rust en ruimte

Voor sommige mensen begint een fijne werksfeer al bij het woordje ‘rust’ of ‘ruimte’. Iedereen heeft natuurlijk zijn of haar eigen manier van werken, maar het is toch vaak zo dat als je een rustige werkplek hebt, dus niet al te veel spullen op je bureau of waar je op dat moment werkt, dat je het ook rustiger hebt in je hoofd en juist lekker door kunt werken. Dit maakt productiever en dat is ook iets wat erg belangrijk is. Hoe kun je beginnen om zo’n rust te creeëren? Bijvoorbeeld door het aanschaffen van archiefkasten. Deze kunnen op verschillende plekken op het kantoor worden geplaatst, bijvoorbeeld voor het algemeen of bij iedere werknemer bij het bureau. Hier kunnen spullen in opgeborgen worden die anders alleen maar in de weg liggen en ruimte innemen die juist goed benut kunnen worden.

 

Draag zelf mee aan een goede werksfeer

Tot slot kun je ook zelf meewerken en bijdragen aan een goede sfeer op kantoor. Een goede sfeer heeft niet alleen te maken met gezelligheid, maar het gaat er ook om dat er voor iedereen een fijne werksfeer wordt gecreëerd. Houdt dus rekening met hoe iemand het liefst werkt, wat soms lastig kan zijn aangezien er vaak veel mensen zijn waar je dan rekening mee moet houden. Heb je ideeën waarvan je denkt dat het de sfeer op jou werk kan verbeteren? Gooi het vooral in de groep en wie weet is dat wel het begin van een nieuwe start.