Cocktails zijn niet alleen lekker om te drinken, maar ze zien er ook nog eens fantastisch uit. Het juiste cocktailglas kan de presentatie van een cocktail naar een hoger niveau tillen en bijdragen aan de algehele ervaring van het drinken van een cocktail. Maar met zoveel verschillende soorten cocktailglazen op de markt kan het moeilijk zijn om te weten welk glas je moet gebruiken voor welke cocktail.

Geschiedenis van cocktailglazen

Cocktailglazen hebben een rijke geschiedenis die teruggaat tot de vroege 19e eeuw, toen barmannen begonnen te experimenteren met verschillende soorten glazen om cocktails op een elegante manier te serveren. Het eerste officiële cocktailglas was het champagne-coupeglas, dat in de jaren 1900 werd gebruikt om cocktails te serveren. In de jaren 1920 en 1930 werden iconische glazen zoals het martini-glas en de highball en collins glazen populair. In de jaren 1940 en 1950 werd het hurricane-glas ontworpen voor het serveren van tropische cocktails, terwijl de tiki-glazen in de jaren 1950 en 1960 populair werden voor het serveren van exotische drankjes.

Welke soorten cocktailglazen zijn er

Er zijn veel verschillende soorten cocktailglazen beschikbaar, elk ontworpen om een specifieke cocktail op een unieke manier te serveren. Hieronder volgen enkele van de meest voorkomende soorten cocktailglazen:

  1. Martini-glas: Dit langwerpige, kegelvormige glas met een brede rand is ontworpen voor het serveren van martini’s en andere cocktails die zonder ijs worden geserveerd.
  2. Champagne-coupe: Dit brede en ondiepe glas werd oorspronkelijk gebruikt voor het serveren van champagne, maar wordt ook vaak gebruikt voor cocktails zoals de cosmopolitan.
  3. Highball glas: Dit langwerpige en smalle glas wordt gebruikt voor het serveren van cocktails met veel ijs en mixers, zoals de gin & tonic en de mojito.
  4. Collins glas: Dnmm,mit langwerpige en cilindervormige glas wordt gebruikt voor drankjes die wat meer volume nodig hebben, zoals de Tom Collins.
  5. Hurricane glas: Dit grote en bolvormige glas met een smalle basis werd ontworpen voor het serveren van tropische cocktails zoals de Hurricane en de Mai Tai.
  6. Margarita glas: Dit zandlopervormige glas met een zoutrand wordt gebruikt voor het serveren van margaritas en andere tequila-cocktails.
  7. Shotglas: Dit kleine glas wordt gebruikt voor het serveren van sterke drank en shooters.
  8. Tiki-glas: Dit unieke en excentriek gevormde glas wordt vaak gebruikt voor het serveren van exotische en kleurrijke cocktails.

Wat is de inhoud van een cocktailglas

De inhoud van een cocktailglas kan variëren afhankelijk van het type glas en het specifieke drankje dat wordt geserveerd. Over het algemeen bevatten cocktailglazen echter minder dan een standaard drankje. Dit komt omdat cocktails vaak sterke drank bevatten die in kleine hoeveelheden wordt geserveerd, gemengd met mixers, sappen, siropen en andere ingrediënten.

Bijvoorbeeld, een Martini-glas heeft meestal een inhoud van ongeveer 150 tot 250 milliliter, afhankelijk van de grootte van het glas en de hoeveelheid ijs die wordt gebruikt. Een champagne-coupe heeft een inhoud van ongeveer 120 tot 180 milliliter. Een highball-glas kan tussen de 240 en 350 milliliter bevatten, terwijl een Collins-glas meestal een inhoud heeft tussen de 290 en 450 milliliter.

Het is belangrijk om te onthouden dat de inhoud van een cocktailglas slechts een richtlijn is en kan variëren afhankelijk van de grootte van het glas en de voorkeuren van de barman of cocktailmaker. Het is ook belangrijk om verantwoord te drinken en te genieten van cocktails met mate.