Elk jaar opnieuw hebben mijn broers en ik de discussie: wat geven we onze vader voor zijn verjaardag. Ook dit jaar was het raak. Het is een proces dat een aantal dagen duurt en verloopt meestal op dezelfde wijze: al mijn goede ideeën, van een robotstofzuiger tot een stoomdweil, worden in één klap afgedaan als triest huishoudelijk en eigenlijk heel vergelijkbaar met een stoffer-en-blik of een poetsdoekje. Zij komen met voorstellen zoals foto’s van de kleinkinderen en een stropdas. Ook deze keer kwamen er van de kant van mijn broers wat opties op tafel die niet geheel gemeenschappelijk gedragen werden. Er dreigde een impasse, die er bijna toe zou leiden dat we allemaal ons eigen cadeau maar zouden aanschaffen. Uiteindelijk leek “een radio” wel een plan dat voor iedereen scheen te werken. Maar, zo vonden mijn broers: dat moest dan uiteraard wel een DAB radio zijn, of in elk geval een radio die DAB+ ondersteunt. Eh, een wat?
Hoe heb ik het al die tijd zonder DAB+ of DAB radio gedaan?
Zoals gewoonlijk vonden mijn broers een half woord ruim voldoende om mij een beetje op de hoogte te stellen van wat een DAB radio dan precies is. Zo vertelden ze dat radio’s naast FM tegenwoordig ook DAB+ hadden en dat je tegenwoordig niet meer zonder kunt. Niet te doen. Echt niet. Geen DAB radio, geen leven – daar kwam het zo ongeveer op neer. En natuurlijk dat ik onder een steen had geleefd als ik niet wist wat DAB en DAB+ was, een digibeet was en niet op de hoogte was van een technologie die er kennelijk al heel wat jaren is. Ik mompelde dat ik hen gewoon verkeerd had verstaan, omdat ze allebei zo vreselijk onduidelijk praten – en besloot daarna zelf het internet maar eens te raadplegen. Uiteraard deel ik mijn bevindingen graag met anderen, die ook nog DAB dummy zijn. Tenslotte is het nergens voor nodig dat we allemaal het wiel opnieuw uitvinden.
Digital Audio Broadcasting: DAB en DAB+
DAB staat voor Digital Audio Broadcasting. Soms heet het ook wel T-DAB (Terrestrial Digital Audio Broadcasting) en bij de opties van de radio’s die je online kunt vinden staat ook vaak DAB+. Het is een systeem dat in plaats van, of naast, analoge radiosignalen ook digitale radio aan kan. De voordelen zijn dan storingsvrije ontvangst, meer zenders, en er zijn kennelijk ook mogelijkheden voor de luisteraar om radioreclames te blokkeren. In Nederland schijn je al sinds 2013 publieke omroepen te kunnen beluisteren via DAB radio, mits je natuurlijk een DAB radio hebt. Dan is er natuurlijk ook nog een onderscheid tussen een DAB radio en een DAB+ radio. DAB+ is de verbeterde versie van DAB. DAB is eigenlijk ook een overkoepelende term voor alle digitale radio (DAB+, IP en digitale kabel). DAB+ is digitale radio via de ether.
Maar ik luister via Internet
Een DAB radio is vooral interessant als je van plan bent om relatief mobiel naar je radio te luisteren. Als je gewoon achter je bureau en achter je computer zit, kun je net zo gemakkelijk via internet naar de radio luisteren, dan is DAB+ of DAB radio helemaal niet nodig. Internet zoekt de zenders heel precies op, het geluid is geweldig en je kunt het ook nog over je geluidsboxen van de computer afspelen. Maar als je ook op andere plekken naar de radio wil luisteren, bijvoorbeeld in je auto of in de keuken, bij het schoonmaken van je badkamer, ’s ochtends in bed voor je uit je nest rolt, of op je werk, dan is DAB radio weer helemaal geweldig. Het aanbod van landelijke radiostations schijnt in elk geval enorm te zijn, met uiteraard alle bijbehorende voordelen van de nieuwe DAB technologie. Wat die voordelen dan ook precies mogen inhouden …
De voordelen van DAB+ Radio en DAB technologie
Het geluid op de DAB-radio, zo beweert men, is ruisvrij en helder. Ik heb jaren gedacht dat ik een compleet gebrek aan talent heb voor het goed afstellen van de radio (waardoor ik inderdaad alleen nog maar via internet luister, want dat krijg ik dan wel weer voor elkaar), maar als ik het zo lees, lag dat al die tijd niet aan mij, maar aan FM. Ik had het kunnen weten. Het schijnt dan wel weer zo te zijn dat je OF goede ontvangst hebt, OF geen ontvangst. De DAB radio zoekt zelf de stations op, noteert er de juiste naam bij en laat je op naam zoeken in plaats van op frequentie. Maar er is meer. Als ik het goed begrijp laat de DAB radio zelfs zien welke artiest aan het spelen is, en hoe zijn liedje precies heet. Dat is zeer leerzaam, lijkt me zo. Nu weet ik vaak niet hoe de liedjes die ik leuk vind heten, en dan moet ik het vragen aan kenners met “dat gaat van, “nananananana”, weet je wel?” Dat levert meestal helaas vooral een lachbui op bij de ander, in plaats van de juiste informatie.
Dus, DAB+ radio, doen of niet?
Goed spul dus, zo’n DAB-radio. Nu vraag je je natuurlijk af: krijgt mijn vader een DAB radio voor zijn verjaardag. Zeker wel, natuurlijk. Ik ben overtuigd. Ze zijn tegenwoordig goed betaalbaar, je hebt ze in allerlei vormen en maten (klein of groot, strak, modern, of retro), en als ik het zo lees zou zelfs IK in staat moeten zijn om er fatsoenlijke zenders op te vinden. Bovendien zijn dit soort discussies compleet zinloos. We hebben dezelfde gesprekken gehad toen we wel of niet van een platenspeler op een cassettedeck over wilden gaan, toen we die weer vervolgens wilden inruilen voor een CD speler, en natuurlijk of we de videorecorder wilden houden of een DVD speler wilden aanschaffen. Nu kunnen we niet meer zonder onze 3D-Blu-ray speler – hoewel we meestal liever via internet naar Netflix kijken, uiteraard. Mijn vader is binnenkort dus eigenaar van een gloednieuwe DAB radio die DAB+ ondersteunt. De echte vraag is natuurlijk: hoe lang zal het duren voor ik er zelf ook één heb.