Het is altijd lastig: welk speelgoed koop je voor je kind of voor de verjaardag van een ander kind? Er is zo ontzettend veel op de markt, dat de keuze nogal overweldigend kan zijn. Je wilt natuurlijk iets kopen dat in de smaak valt bij het kind, maar het is ook leuk als je iets kunt vinden dat bijdraagt aan de ontwikkeling van het kind. Materiaal om mee te spelen moet natuurlijk leuk zijn, maar een beetje educatief verantwoord kan ook geen kwaad. Maar waar begin je en hoe kom je tot de juiste keus? Mocht je speelgoed kopen voor een verjaardag, dan wil je natuurlijk wel dat de jarige job in kwestie ook blij is met wat je hem of haar geeft.

 

speelgoed

 

Kies speelgoed op basis van leeftijd

Het belangrijkste aspect bij het kopen is de leeftijd van het kind. Speelgoed voor 1 jaar is heel anders dan iets voor een vierjarige of een tiener. Speelgoed 1 jaar is vaak ook wat educatiever dan speelgoed voor oudere kinderen. Voor jonge kinderen onder een jaar is de leeftijd waarvoor het speelmateriaal geschikt is vaak onderverdeeld in maanden. Naarmate kinderen ouder worden, wordt de leeftijdsmarge waar de spullen geschikt voor zijn steeds ruimer. Tot je uiteindelijk bij de categorie 12+ aanbelandt. Natuurlijk is de leeftijdsgrens niet arbitrair, je kunt best een beetje afwijken, maar het biedt wel een goede houvast om iets geschikts te vinden. Zo weet je zeker dat je niet met een puzzel aan komt die veel te moeilijk is of een speeltje geeft dat het kind kinderachtig vindt.

 

Kies het thema voor het speelgoed

Hou je van houten speelgoed of juist van iets met felle kleuren? Iets met veel geluiden of juist een boek om rustig in een hoekje te lezen? Ieder kind is anders, het houten speelgoed dat bij het ene kind in de smaak valt, kan door een ander achteloos in de hoek geworpen worden. Het is slim te kijken wat bij het kind past. Is het een echte ontdekkingsreiziger? Koop dan iets uit de natuurwetenschappelijke hoek. Voor een creatief kind kun je met een leuke knutselset goed uit de voeten. En zo is er voor elk soort kind iets te vinden dat geschikt is. Kijk ook eens wat het speelgoed van het jaar is om leuke ideeën op te doen. Speelgoed van het jaar wordt verkozen op basis van allerlei eisen en valt daarmee altijd bij veel kinderen in de smaak.

 

Waar laat je al dat speelgoed?

Sommige huizen lijken net een speelgoedwinkel. Maar waar spullen in een speelgoedwinkel nog netjes in de schappen staan, is dat thuis wel anders. Overal liggen speeltjes en als je niet uitkijkt struikel je over de autootjes, legoblokjes en barbiepoppen. Voor ouders die dat niet zo zien zitten, is een speelgoedkist een regelrechte uitkomst. Met een speelgoedkist leren de kinderen ook gelijk hun spullen netjes te bewaren. Met een beetje geluk zien ze zelfs in dat ze het niet al te bont moeten maken overdag, maar dat is ijdele hoop voor veel ouders.

 

Jongens- of meisjesspeelgoed?

Tegenwoordig is er steeds meer speelgoed dat niet specifiek voor een jongetje of meisje bedoeld is. Hoeveel meisjes houden er wel niet van ‘traditionele’ jongensdingen als voetballen en bomen klimmen, terwijl jongetjes zich prima kunnen vermaken met een leuke knutselset. Bij het kiezen van speelgoed is het dan ook tegenwoordig veel belangrijker te kijken naar het soort kind dan naar het geslacht van het kind. Overleg eventueel met de ouders wat zeker in de smaak zal vallen als je met een leuk verjaardagscadeau op de proppen wilt komen.