Er zijn vele manieren om uw woonkamer op te frissen zonder een complete verbouwing.

 

Is uw woonkamer muf? Heeft u zo vaak naar dezelfde bank, dezelfde gordijnen en hetzelfde decor gekeken dat ze allemaal samen lijken te smelten tot een spannende mengelmoes? Als je een nieuwe omgeving wilt, is er geen reden om het hele ding eruit te gooien en opnieuw te beginnen. Misschien heb je gewoon een verjonging van de woonkamer nodig! Je hoeft geen bundel uit te geven om je leefruimte om te vormen tot iets dat je doet glimlachen. Kijk op de website van Meubella.nl voor meer inspiratie.

 

Om te beginnen, kijk eens rond en zie wat je opvalt. Let niet alleen op de elementen die veranderd moeten worden, maar ook op de dingen die er goed uitzien zoals ze zijn. Daar kun je op bouwen! Als er bijvoorbeeld een secundaire kleur in je bank zit die je leuk vindt, kun je er kunstwerken of gebiedsdekens aan toevoegen die die kleur oppikken. Als er een bijzonder aantrekkelijke vaas op een boekenplank staat, kunnen een paar meer van dezelfde stijl andere delen van de kamer opvrolijken.

 

Als u wilt, kunt u zich ontdoen van elke vaas, foto, gooien kussen en knickknack in de kamer en beginnen opnieuw, maar de beste woonkamer decor ideeën meestal opnemen verschillende items die je al hebt. Een combinatie van wat je bewaart en wat je toevoegt kan de ruimte transformeren.

 

Hoe kan ik mijn woonkamer mooi maken?

U hoeft geen lening af te sluiten om een woonkamer te creëren waar u van kunt genieten. Probeer een paar van deze budgetvriendelijke vernieuwingsideeën uit.

Kies een nieuwe kleur of geef jezelf meer van een kleur die je al hebt. Schilderen is maar één manier; u kunt kussens, gordijnen en kunstwerken toevoegen die in de door u gekozen kleur schitteren. En schilderen hoeft niet eendimensionaal te zijn. Denk aan een accentkleur voor de plint, deuren en raamkozijnen. Als je brutaal bent, creëer dan een ‘accentmuur’, een geschilderd in een contrasterende tint.

 

Het is verbazingwekkend hoe anders een kamer eruit kan zien als elk stuk een nieuwe plek vindt. De inhoud van uw herstelde ruimte hoeft niet precies dezelfde te zijn als waar u mee bent begonnen. Verplaats iets naar binnen of iets naar buiten. Kies een accentstoel of een nieuwe koffie- of bijzettafel. Als u uw bank, stoelen en TV zo goed als overal bevalt, probeer dan alleen het decor te herschikken: een eenvoudige taak die u ideeën geeft over de mogelijkheden van uw kamer.

 

Kleed de muren aan. Maak een galerijwand. Hang wat sculpturale muurkunst op. Herstel je kunst met kaders die bij elkaar passen of lijken op andere decorstukken in de kamer.

Experimenteer met lampen. Zowel vloer- als tafellampen geven je twee verbeteringen voor de prijs van één. Het zijn aantrekkelijke stukken op zich, en je kunt ze zo plaatsen dat ze licht uitstralen dat het gevoel van een kamer verandert.

 

Verplaats uw TV. Als hij op een standaard staat, overweeg dan om hem aan de muur te monteren. Of neem hem van de muur en laat hem zien op een entertainmentcenter of mediaconsole.

Breng wat groen binnen. Hang hem op met een macrame of zet hem op een boekenplank of tafel. Dit heldere en natuurlijke element zal uw ruimte zeker opvrolijken.

Gooi wat tapijten. Het vervangen van tapijt of vloerbedekking is een groot project, maar het toevoegen van een vloerkleed is dat niet. Wees niet bang om het vet te zetten met een felle kleur of een interessant patroon. Het is makkelijker om nieuwe ideeën uit te proberen als je je niet vastlegt op een compleet nieuw oppervlak.

 

Hoe kan ik mijn woonkamer groter laten lijken?

Een kleine ruimte kan mooi zijn, maar het is nog aantrekkelijker als u hem groter laat lijken.

Is er een stuk, een stoel of tafel, dat er niet helemaal hoeft te zijn? Haal het eruit! Schik de meubels, zodat mensen mooie brede banen hebben om te lopen. Denk aan salontafels, bijzettafels en voetenbanken met opbergvakken voor een meer gestroomlijnde uitstraling.

 

Verhelderen en verlichten. Een lichtere ruimte lijkt ruimer. Laat het zonlicht binnen met gebonden of getrokken gordijnen en kies voor zachte kleuren en licht materiaal zoals linnen. Kies in plaats van donkere en zware stoelen en banken voor wit en beige. Voor een prachtige ruimte-helderder, probeer wit met een knallende accentkleur. Verf de muren in een lichte kleur en geef de voorkeur aan matte boven glanzende – het geeft een minder vlekkerige en meer diffuse uitstraling. En niets verlicht een kamer zoals een wit plafond.

 

Kies voor een kleurrijk decor. Kies kussens die tegen uw lichtgekleurde bank aanspringen. Hang levendige kunst op. Laat kommen en vazen wit of helder zijn. Metalen wand- en tafelsculptuur en spiegels met metalen frame reflecteren het licht. Spiegels die tegenover elkaar staan geven een “oneindige” illusie van diepte.

 

Geef de voorkeur aan hoge en smalle boekenplanken boven korte en brede. Of gebruik in plaats daarvan zwevende planken. Kies een hoger entertainmentcentrum. Maar houd dit hoge meubilair uit de buurt van de ramen. Zet de boekenkasten op muren loodrecht op die ramen. Kies tafels met hoge, dunne poten en probeer een salontafel met een glazen blad.

 

Laat je niet lijden door de “blazen” in de woonkamer. Breng een paar ideeën voor de inrichting van de woonkamer in de praktijk en kijk hoe een hele nieuwe ruimte vorm krijgt.