Een bodemonderzoek zelf doen, kan dat wel? Ja, zeker! Het is wel belangrijk om dan een aantal stappen te volgen om er zeker van te zijn dat je het onderzoek goed doorloopt. In dit artikel kijken we naar hoe je onderzoek doet en hoe je de pH-waarde kunt meten. De eerste stap is om te bekijken waar de bodem in jouw tuin uit bestaat. Zit er zand in de grond, of klei en leem? Dit kun je prima zelf vaststellen en het is dus ook niet nodig om hiervoor een test aan te schaffen. Kijk eerst eens wat je in huis hebt om dit onderzoek uit te kunnen voeren. Zo is een schep, emmer, afwasmiddel, water en een doorzichtige bak met deksel al voldoende. 

 

Hoe je bodemonderzoek doet

Het is belangrijk om wat dieper in de tuin te graven, zo krijg je aarde dat aan de oppervlakte ligt en aarde die wat dieper ligt. Dit doe je vervolgens op verschillende plekken grond in de tuin tot een diepte van 20 centimeter. De emmer vul je met aarde en je alles wat er verder niet in thuis hoort haal je uit de emmer. Denk hierbij aan onkruid, steentjes en ongedierte. Daarna schep je de aarde tot ongeveer 40 procent over in de doorzichtige bak. Voeg een paar druppels afwasmiddel toe en vul de bak met 4 centimeter water. De laatste stap is dan om de deksel op de bak te doen en de bak 24 uur met rust te laten. Het is belangrijk om de bak tijdens deze uren niet te openen. Als je na deze 24 uur een kijkje neemt in de bak is te zien dat er meerdere lagen zijn ontstaan. De bovenste laag is klei, de middelste is leem en de onderste laag bestaat uit zand. 

 

Het meten van de pH-waarde 

Wat ook belangrijk kan zijn voor de grond van je tuin is weten wat de pH-waarde ervan is. Dit kan niet worden gemeten met de test die je zelf kunt uitvoeren, maar is een echt bodemonderzoek nodig. Dit kun je laten doen door een bedrijf als Terra Carta of zelf doen. In dit geval moet je wél een test aanschaffen, wat je kunt doen bij bijvoorbeeld diverse tuincentra. Deze zijn speciaal bedoeld om de pH-waarde van de grond in je tuin gemakkelijk zelf vast te stellen door middel van een bodemonderzoek.