Woon jij in Noord-Holland en wil je graag een woning kopen? Dan wil je er zeker van zijn dat je niet te veel betaalt voor je woning. In 2008 zijn er namelijk veel mensen in Nederland in de financiële problemen gekomen, omdat ze een woning hadden gekocht voor een hoge prijs, waarna de hele markt naar beneden ging.

 

Op dit moment staan de huizenprijzen ook weer op een zeer hoog niveau en helemaal in de provincie Noord-Holland staan huizenprijzen op een zeer hoog niveau. Maar komt dit omdat Noord-Holland populair is of zijn de huizenprijzen overprijsd?

 

Noord-Holland een gewilde plek om te wonen

Er is natuurlijk een reden voor waarom de huizenprijzen in de provincie Noord-Holland hoger liggen dan in veel andere plekken van het land. Het is namelijk het centrum van de Randstad en beschikt over veel unieke en populaire steden, met natuurlijk een plek als Amsterdam. De stad Amsterdam trekt de gemiddelde huizenprijs van de hele provincie dan ook flink omhoog. Wanneer je in Noord-Holland zoekt is het dan ook slim om verder te kijken naar andere plekken en je niet te veel te laten afschrikken van de gemiddelde huizenprijs van de hele provincie. Op https://www.nieuwwonenregioalkmaar.nl/ vind je een overzicht van veel andere woonplaatsen in de hele provincie met interessante woningen en veel nieuwbouwprojecten.

 

Noord-Holland is natuurlijk ook erg gewild en populair vanwege de vele bedrijven die hier zitten gevestigd. Zelfs na de Brexit was er een flinke verschuiving te zien van veel bedrijven die naar Nederland zijn gekomen. Veel van deze bedrijven, voornamelijk in de financiële sector, kiezen ervoor om naar Amsterdam te gaan of daar in de omgeving. Dit is een proces dat echter veel tijd kost om uit te voeren en daarom bestaat de kans dat dit de komende jaar nog alleen maar meer zal toenemen.

Kunnen mensen de woningen nog betalen

Tegelijkertijd is het belangrijk om er niet alleen maar met een oog naar te kijken alsof het alleen maar omhoog kan gaan. Het is een kwestie van vraag en aanbod en wanneer mensen de woningen op een gegeven moment niet meer kunnen betalen dan zullen de prijzen naar beneden moeten. Los van of mensen het niet meer kunnen betalen, kan het ook zijn dat mensen niet meer bereid zijn om een bepaald bedrag voor een woning neer te leggen. Waarom zou je een bepaald bedrag betalen, wanneer je voor datzelfde bedrag elder veel groter en beter kunt wonen? Houd de markt simpelweg goed in de gaten en koop niet te snel een woning, omdat je last hebt van fomo (fear of missing out). Lees hier ook meer over of de huizenmarkt een zeepbel is of niet